Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Από την Πρωτομαγιά του 2012 θα κυκλοφορούν ελεύθερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα πετρελαιοκίνητα οχήματα

AΠO την 1η Μαΐου 2012 θα κυκλοφορούν ελεύθερα εντός του Πράσινου Δακτυλίου της Αθήνας τα οχήματα που θα λαμβάνουν το πράσινο σήμα που θεσμοθετείται από το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με τροπολογία που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής νομοθετήθηκε η άμεση άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη τροπολογία, απαντώντας στις αντιδράσεις περί επιβάρυνσης του περιβάλλοντος υποστήριξε πως βασίστηκε σε τεκμηριωμένες μελέτες και η απόφαση ελήφθη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, ενώ προανήγγειλε επιπλέον μέτρα. Τα μέτρα αυτά, που εξετάζονται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, περιλαμβάνουν την εντατικοποίηση των ελέγχων της ποιότητας των καυσίμων, την εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης της διακίνησης των καυσίμων για να αντιμετωπιστούν η λαθρεμπορία και η νοθεία των καυσίμων και τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πλέον ρυπογόνων οχημάτων.
Για την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων καταρτίζεται σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (KYA), που αφορά τη μετεξέλιξη του ισχύοντος Δακτυλίου σε Πράσινο Δακτύλιο, με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

– Για τα οχήματα κάτω των 2,2 τόνων (όλα αφορούν στον Mικρό Δακτύλιο):

Α. Kυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, εντός του Mικρού Δακτυλίου ελεύθερα, εφόσον είναι τεχνολογίας Euro V ή μεταγενέστερης και εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα.

Β. Kυκλοφορία εντός του Δακτυλίου των οχημάτων με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας προ του 1990 μόνο τις ημέρες και ώρες που δεν ισχύει ο Mικρός Δακτύλιος.

Γ. Kίνηση των οχημάτων που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες εντός του Mικρού Δακτυλίου με το σημερινό εκ περιτροπής σύστημα «μονών - ζυγών».

– Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων έως και 12 τόνων, με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1992, στον Δακτύλιο.

– Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 12 τόνων, με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1992, στην Αττική, πλην των εθνικών οδών Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου, της Αττικής Οδού και των κύριων οδών πρόσβασης στα λιμάνια του Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας.
Προτεινόμενη ημερομηνία για την εφαρμογή των μέτρων αυτών είναι η 1η Μαΐου 2012.
Πηγή: Express.gr