Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ. Ο Έλληνας κοσμοναύτης με την ποντιακή καρδιά


Συμβουλές από... το διάστημα
"Ελληνες αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δουλέψτε σκληρά, χωρίς εγωισμούς", ήταν το μήνυμα του Θόδωρου Γιουρτσίχιν  Ο κοσμοναύτης Θ. Γιουρτσίχιν παρουσίασε εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο ίδιος από το διάστημα

"Ελληνες αναλάβετε τις ευθύνες σας. Μαζί με τους πολιτικούς σας, δουλέψτε σκληρά, χωρίς εγωισμούς και προσωπικά συμφέροντα, και μην περιμένετε τον από μηχανής θεό να σας λύσει τα προβλήματα".
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Θόδωρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη όπου κατοικούν οι γονείς του, μοιράστηκε με μαθητές σχολείων τις εμπειρίες του στο διάστημα, παρουσίασε έκθεση φωτογραφιών της γης που τράβηξε ο ίδιος, ενώ δεν αρνήθηκε να μιλήσει και για την οικονομική κρίση της δεύτερης πατρίδας του. "Ακόμα και στο διάστημα, δηλαδή όταν βρισκόμαστε 'πιο κοντά στο Θεό', μπορεί ένας κοσμοναύτης να επιβιώσει, κατέχοντας όλες τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά και τη συνείδηση του τι κάνει και πώς το κάνει", είπε και κάλεσε τον κάθε Ελληνα να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να αποκτήσει τη συνείδηση του πατριώτη του πλανήτη Γη.
Ρωσικής υπηκοότητας, με ελληνική καταγωγή και ρίζες από τον Πόντο, ο κοσμοναύτης δήλωσε πολίτης της Γης, μιλώντας σε παιδιά στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "Νόησις". Οπως είπε, "από απόσταση 400 χιλιομέτρων από τη Γη, βλέπεις τον πλανήτη ως μια ιδιαίτερη πατρίδα". Μοιράστηκε με τους μαθητές τη θλίψη που ένιωσε όταν είδε από ψηλά τον καπνό των πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 ή αυτό που νιώθει βλέποντας μολυσμένες θάλασσες και απογυμνωμένα δάση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες μαθητών, εξέφρασε την πίστη του για ύπαρξη ζωής εκτός του πλανήτη μας. "Ισως οι εξωγήινοι περιμένουν να δουν την εξέλιξή μας. Περιμένουν να μάθουμε να ζούμε ειρηνικά, επειδή ίσως αυτοί μπορούν να επιβιώνουν χωρίς να σκοτώνονται μεταξύ τους", είπε στα παιδιά.