Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Δεν διαγράφεται η πολιτική αξιοπρέπεια

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε, χωρίς εκπλήξεις. Όπως αναμενόταν… Η Λούκα Κατσέλη καταψήφισε το άρθρο 37. Όπως αναμενόταν… Στη συνέχεια διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναμενόταν…

Το απρόβλεπτο δεν σεργιάνιζε απόψε στη Βουλή, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω συνειδησιακών ενοχών, ψήφισε σύσσωμη το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, κάτι που έθεσε ως προαπαιτούμενο η τρόικα, με τη σχετική έκθεσή της, προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Μια απώλεια βέβαια υπήρξε. Η Λούκα Κατσέλη καταψήφισε το άρθρο 37, και ακολούθως πληροφορήθηκε την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να τη διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, από το σπίτι της.
Παρά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν, και τις διορθώσεις που έκαναν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης, η Λούκα Κατσέλη δεν έπαιξε με την προσωπική και πολιτική αξιοπρέπειά της. Είπε το «όχι» που δεν είπαν άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά.
Του αγίου Γερασίμου άλλωστε, ήταν σήμερα. Η ημέρα της γιορτής του παρ’ ολίγον αρχηγού του ΠΑΣΟΚ το 1996, και συζύγου της Λούκας Κατσέλη, Γεράσιμου Αρσένη. Το «όχι» της Λούκας Κατσέλη ήταν τόσο ηχηρό, πιθανότατα για να καλύπτει και τον Αρσένη. Που επίσης, θα έφευγε με ψηλά το κεφάλι, αν βρισκόταν στη σημερινή Βουλή.
Γιατί, ο εκάστοτε αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος, μπορεί να διαγράψει ένα στέλεχός του. Δεν μπορεί ωστόσο να διαγράψει την αξιοπρέπεια του στελέχους αυτού. Ούτε τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει.