Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Πρόβλημα πάλι με τα σκουπίδια στην Θεσσαλονίκη

Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι κλειστός από χθες και θα παραμείνει έως αύριο, ενώ υπό κατάληψη τελεί από τους εργαζόμενους και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Φοίνικα.
.Της Φανής Σοβιτσλή

Τον εφιάλτη των σκουπιδιών να ξεχειλίζουν από τους κάδους αναμένεται να ζήσουν για άλλη μία φορά οι Θεσσαλονικείς. Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι κλειστός από χθες και θα παραμείνει έως αύριο, ενώ υπό κατάληψη τελεί από τους εργαζομένους και ο Σταθμός Μεταφόρτωση Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Φοίνικα.
Αυτό σημαίνει ότι 1.100-1.200 τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται ήδη φορτωμένοι στα απορριμματοφόρα, τα φορτηγά και τους κάδους, ενώ από σήμερα απειλούν να πνίξουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
Τον αποκλεισμό των ΧΥΤΑ, των χωματερών (ΧΑΔΑ) και των εργοταξίων των δήμων, που αναμένεται να αρθεί από το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, εξήγγειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους ΠΟΕ-ΟΤΑ, διαμαρτυρόμενη για τα εξοντωτικά, όπως αναφέρει, μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς, την εργασιακή εφεδρεία, τις προγραμματισμένες απολύσεις συμβασιούχων και το ενιαίο μισθολόγιο. Οι εργαζόμενοι στους δήμους θα απεργήσουν σύσσωμοι αύριο, συμμετέχοντας στην 24ωρη γενική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Την ίδια ώρα η πόλη και η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν σε κλοιό σκουπιδιών, καθώς ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμένο Σταθμό Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), θα έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο των απολύτων αναγκαίων, όπως είναι τα σκουπίδια από λαϊκές αγορές, νοσοκομεία και σχολεία.
Αντιδήμαρχοι καθαριότητας εκτιμούν ότι μέχρι και σήμερα το απόγευμα η κατάσταση από τη συσσώρευση των απορριμμάτων θα είναι ανεκτή στην πόλη, αλλά από αύριο, όπως αναφέρουν, τα σκουπίδια μοιραία θα ξεχειλίσουν από τους κάδους. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Θ. Παππάς σημειώνει ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι 500 τόνοι που παράγονται μόνο από τον κεντρικό δήμο να μεταφερθούν στο ΣΜΑ. Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους δρόμους μέχρι και αύριο.

Προσανατολίζονται σε 10ήμερη απεργία

Και ενώ σήμερα και αύριο το πρόβλημα με τα σκουπίδια δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες Καθαριότητας, οι εργαζόμενοι στον δήμο Θεσσαλονίκης κατέθεσαν πρόταση της γενικής τους συνέλευσης στην ομοσπονδία (ΠΟΕ-ΟΤΑ) για 10ήμερη απεργία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης Ηλία Μανουσαρίδη, η απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου ελήφθη ομόφωνα και αναμένεται να εγκριθεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ τις επόμενες μέρες, ενώ θα ζητηθεί να υιοθετηθεί και από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. “Δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση και καμία εφεδρεία για κανέναν εργαζόμενο στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως δεν θα δεχθούμε και καμία απόλυση συμβασιούχου, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις, και οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες”, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον κεντρικό δήμο.

Διαμαρτυρία στο νέο δημαρχείο

Οι εργαζόμενοι στον δήμο Θεσσαλονίκης οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο. Την ώρα δηλαδή που θα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν από το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση ενάντια στις απολύσεις και την εργασιακή εφεδρεία που προτείνει η κυβέρνηση. Αντίθετα, θα ζητήσουν να προχωρήσει σε αύξηση των οργανικών θέσεων στο νέο οργανόγραμμα.

Επιπλέον, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) αποφασίστηκε η οργανωμένη άρνηση πληρωμών των εκκαθαριστικών της εφορίας. Όπως αναφέρουν, η επιστροφή των “χαρατσιών” στην εφορία θα πραγματοποιηθεί μαζικά με κινητοποίηση.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα σχετικά με την άδεια λειτουργίας του ΣΜΑ του κεντρικού δήμου και το ενδεχόμενο προβλημάτων με την αποκομιδή το επόμενο χρονικό διάστημα, η αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι ο σταθμός λειτουργεί νόμιμα και ότι η διοίκηση έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για την τελική αδειοδότησή του.


“Μη βγάζετε τα σκουπίδια”

Έκκληση προς τους δημότες και ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες να μη βγάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους και να περιορίσουν όσο μπορούν την απόρριψή τους στους κάδους έως και αύριο απευθύνει, με αφορμή τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, η αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας.

“Σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011, και παρότι η αποκομιδή είχε ολοκληρωθεί, διαπιστώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης βρίσκεται υπό κατάληψη, με συνέπεια τα οχήματα του δήμου Θεσσαλονίκης να επιστρέψουν στο ΣΜΑ χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν. Η κατάληψη αναμένεται να διαρκέσει έως και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Ο ΧΥΤΑ παραμένει κλειστός χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης πλην των νοσοκομειακών αποβλήτων", αναφέρει ανακοίνωση της αντιδημαρχίας. "Η αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας απευθύνει έκκληση στους δημότες να μη βγάζουν τα απορρίμματά τους και να περιορίσουν την απόρριψή τους στους κάδους έως και τις 5 Οκτωβρίου, όσο ισχύουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, για να μη διαταραχθεί η δημόσια υγεία και η ευπρεπής εικόνα της πόλης. Ταυτόχρονα, παρακαλούνται όλοι όσοι αποθέτουν υλικά ανακύκλωσης και κυρίως χαρτί στους κάδους απορριμμάτων να καταβάλλουν προσπάθεια για σωστή απόθεση στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ή να τηλεφωνούν στο γραφείο Ανακύκλωσης στο 2310 512085 και 2310 494507. Η συνεργασία όλων των δημοτών και κυρίως των επαγγελματιών κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη, προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων. Οι υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας θα βρίσκονται καθημερινά στη διάθεση του κάθε δημότη και τα τηλέφωνα 15192 και 2310 494-500 για επικοινωνία των δημοτών για έκτακτες ανάγκες", καταλήγει η ανακοίνωση.



.