Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ο Σαμαράς θα πάρει και το Οικονομικών

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Μια σημαντική πληροφορία δημοσιεύει σήμερα το «Παρόν», που δείχνει την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της ανάληψης της εξουσίας, όπως τουλάχιστον επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με μεγάλη διαφορά του ΠΑΣΟΚ.
Η εφημερίδα λοιπόν υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που, ως επόμενος Πρωθυπουργός, θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εξόδου της Ελλάδας από τη σημερινή κρίση, και της επιχείρησης ανάκαμψης, για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, σχεδιάζει να κρατήσει για τον εαυτό του και το υπουργείο Οικονομικών.
Η παραπάνω κίνηση του Αντώνη Σαμαρά, έχει διπλή χρηστικότητα: Απ’ τη μια, βαθιά πολιτική, μιας και ως οικονομολόγος ο ίδιος έχει πρωτογενή γνώση του τομέα της οικονομίας και των ιδιαιτεροτήτων της δημοσιονομικής πραγματικότητας, κάτι που του επιτρέπει να συνομιλεί απευθείας με τους διεθνείς ηγέτες, και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Απ’ την άλλη, μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά θα έχει και σημειολογική διάσταση, καθώς θα δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει η κυβέρνησή του τον τομέα της οικονομίας. Το παράδειγμα του πρωθυπουργού που κρατούσε και έναν υπουργικό θώκο, για να δείξει τη σπουδαιότητά του, το είχε εφαρμόσει πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία του 1981, κρατώντας συνήθως και το υπουργείο Οικονομικών.
Το «Παρόν» προσθέτει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα υποβοηθηθεί στο έργο του από μια πλήρη ομάδα συνεργατών, τεχνοκρατών και πολιτικών, την οποία θα απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, οι σημερινοί αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενός πολιτικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.