Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πεθαίνει ένας, κλαίνε εκατομμύρια…


ΟΛΓΑ ΧΗΡΑ
Η φωτογραφία του Steve Jobs από τη μια, σε αντίθεση με μια φωτογραφία που παραπέμπει στον υποσιτισμό, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και κάνει αίσθηση. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, και η Παγκόσμια ημέρα επισιτισμού έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει και να μας κινητοποιήσει περαιτέρω. Η 16 Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί εδώ και 30 χρόνια από τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ως Παγκόσμια ημέρα επισιτισμού (World Food Day), για να δώσει
έμφαση στο τεράστιο πρόβλημα της πείνας, που μαστίζει παγκοσμίως εκατομμύρια ανθρώπους και έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο του Δυτικού κόσμου, όπου το περίσσευμα φαγητού καταλήγει όχι στο στομάχι κάποιου πεινασμένου, αλλά… στα σκουπίδια!
Κακώς αυτή η ημέρα αναφέρεται συχνά ως παγκόσμια ημέρα διατροφής, μιας και στόχος δεν είναι να γίνεται ένας διάλογος και μια ενημέρωση πάνω σε θέματα υγιεινής διατροφής, όπως άλλωστε συχνά συμβαίνει, αλλά να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να ενισχυθεί ο αγώνας κατά του υποσιτισμού, της πείνας και της φτώχειας, μην ξεχνώντας ότι «η τροφή είναι μια προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση και την ευημερία και μια θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη»
Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας επισιτισμού είναι ‘Τιμές Τροφίμων: Από την Κρίση στη Σταθερότητα’.
«Αναγνωρίζοντας ότι 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε στην ανέχεια (World Bank 2010-11), λόγω κυρίως της αυξανόμενης τιμής των προϊόντων στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και στις χώρες που «ζουν» έντονα το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο FAO στρέφει το ενδιαφέρον στο θέμα της τιμής των τροφίμων και της ανάγκης σταθεροποίησής τους. Το μήνυμα «τιμές τροφίμων- από την κρίση στη σταθερότητα», αποτελεί τροφή για σκέψη και αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα των αυξανόμενων τιμών στα προϊόντα διατροφής. Αυξήσεις τιμών που πλήττουν τους ευάλωτους λαούς (αναπτυσσόμενες χώρες, «βαλλόμενες» από την οικονομική κρίση χώρες) και θέτουν προβληματισμούς σχετικά με τις ανισότητες ως προς τη διαθεσιμότητα της τροφής, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν υπονόμευση της διατροφικής ασφάλειας των τοπικών κοινοτήτων».
Πηγή http://www.ed-de.gr/edde/common/news-contents.jsp?id=13