Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Εισαγγελέας για τις καταστροφές

Προκαταρκτική εξέταση για την κατάρρευση της γέφυρας Μελισσουργού και τις κακοτεχνίες στην Εγνατία

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Ποινικές ευθύνες για την κατάρρευση της γέφυρας του Μελισσουργού από τις τελευταίες πλημμύρες, παρότι κατασκευάστηκε μόλις το 2006, διερευνά η εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Χθες παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, στο πλαίσιο της οποίας όμως θα εξεταστούν και οι κακοτεχνίες που είχαν ως συνέπεια την κατάρρευση υποστηριγμάτων στην Εγνατία οδό.
Την έρευνα παρήγγειλες χθες η εισαγγελέας πρωτοδικών Ευαγγελία Καρανίκα, βασιζόμενη σε δημοσιεύματα για την κατάρρευση της γέφυρας του Μειλισσουργού. Το συγκεκριμένο έργο παραδόθηκε στην τότε νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2006 και κατασκευάστηκε επειδή η περιοχή είχε πληγεί πάλι τότε από πλημμύρες. Η εισαγγελέας στην παραγγελία της ζήτησε να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της παράβασης κανόνων οικοδομικού κανονισμού, της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου, και της πρόκλησης κοινώς επικίνδυνης βλάβης. Αυτό που εξετάζεται από τις εισαγγελικές αρχές είναι η παραλαβή από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ενός έργου, το οποίο εκ του αποτελέσματος παρουσίασε προβλήματα, αφού κατέρρευσε μόλις πέντε χρόνια μετά την κατασκευή του. Για τον λόγο αυτό διερευνά την ποινική ευθύνη και των εργολάβων που εκτέλεσαν το έργο, εξετάζοντας αν έχει τελεστεί το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.
Ο πταισματοδίκης στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να καλέσει να δώσουν εξηγήσεις όλους τους αρμόδιους της τότε νομαρχίας που υπέγραψαν την παραλαβή του συγκεκριμένου έργου, όπως και τους επιβλέποντες την εξέλιξη της κατασκευής. Παρόμοια κλήση για εξηγήσεις αναμένεται να λάβουν οι υπεύθυνοι της εργολαβίας. Κατάθεση για το θέμα αναμένεται να δώσει και ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος μετά τις καταστροφές από τις τελευταίες πλημμύρες δήλωσε ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που έγιναν το 2006 στη συγκεκριμένη περιοχή δεν λειτούργησαν, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό αιχμές για κακοτεχνίες.
Από την πλευρά της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν πειθαρχικές ευθύνες υπηρεσιακών στελεχών για το συγκεκριμένο έργο. Στο στόχαστρο της εσωτερικής έρευνας βρίσκονται τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συνηγόρησαν στην παραλαβή του έργου από τον εργολάβο όσο και αυτοί που ήταν επιφορτισμένοι με την επίβλεψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Επέκταση και στην Εγνατία

Η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και στις κακοτεχνίες που αποκαλύφτηκαν στην Εγνατία οδό. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας καταιγίδας στην περιοχή κατέρρευσε στηθαίο συγκράτησης υδάτων στο ύψος του Βαϊοχωρίου, μεταξύ των κόμβων Λαγκαδά και Προφήτη, με συνέπεια να αποκλειστεί το οδόστρωμα της Εγνατίας και να διακοπεί η κυκλοφορία.
Χαρακτηριστικά είναι όσα σχετικά δήλωσε ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της μητροπολιτικής επιτροπής, ότι λόγω κακοτεχνιών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάρρευσης μεγάλων τμημάτων του δρόμου στο τμήμα Μοναστήρι - Προφήτης.

.