Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Δύο ηλικιωμένα αδέλφια οινοποιοί πέθαναν σε δεξαμενή μούστου

 Οικογενειακή τραγωδία στη Νάουσα, όταν δύο ηλικιωμένα αδέλφια, απόγονοι γνωστών αμπελουργών της Νάουσας, άφησαν την τελευταία τους πνοή στη δεξαμενή του μούστου στο οινοποιείο που διατηρούν στην είσοδο της πόλης.
.Τα δύο αδέλφια, ο Αγαμέμνων, 83 χρόνων, και ο Αντώνης, 75 χρόνων, οινοπαραγωγοί τρίτης γενιάς, λάτρεψαν από τα νεανικά τους χρόνια το επάγγελμα του αμπελουργού και ήταν παραγωγοί των ποιοτικών κόκκινων κρασιών του ομώνυμου “Κτήματος Μελιτζανή”.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εργατών του οινοποιείου, το απόγευμα της Πέμπτης ο 83χρονος πλησίασε τη δεξαμενή και προσπάθησε να ανακατέψει τον μούστο. Οι αναθυμιάσεις στον χώρο πιθανότατα τον ζάλισαν, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει μέσα στη δεξαμενή.
Ο αδελφός του Αντώνης, βλέποντάς τον να πέφτει στον μούστο, έτρεξε να τον τραβήξει έξω από τη δεξαμενή και να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Πλησιάζοντας αναστατωμένος τη δεξαμενή ζαλίστηκε και αυτός, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε και αυτός στον μούστο.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Μηνά Γεωργιάδη, που έκανε τη νεκροτομή των δύο άτυχων αδελφών, ο θάνατός τους οφείλεται σε έναν συνδυασμό παθολογικών αιτίων που οδήγησαν στο μοιραίο, καθώς στον χώρο της δεξαμενής υπήρχαν αναθυμιάσεις του μούστου, στις οποίες κυριαρχούσε το μονοξείδιο του άνθρακα.
Ο θάνατος του μεγαλύτερου αδελφού, σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, οφείλεται σε καρδιακό έμφραγμα. “Η καρδιά του 83χρονου ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη και οι έντονες αναθυμιάσεις σε συνδυασμό με την προσπάθεια που κατέβαλε για να ανακατέψει τον μούστο επιτάχυναν το έμφραγμα”, είπε ο Ιατροδικαστής.
Στον θάνατο του μικρότερου αδελφού, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι αναθυμιάσεις του χώρου, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Οι εργαζόμενοι και οι συγγενείς των δύο άτυχων οινοποιών που βρίσκονταν στον χώρο προσπάθησαν να τους βοηθήσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αμέσως ειδοποιήθηκαν η αστυνομία και η πυροσβεστική, άνδρες της οποίας ανέσυραν νεκρά τα δύο αδέλφια.
Η οικογένεια Μελιτζανή καλλιεργεί σήμερα 45 στρέμματα στη θέση Γάστρα, έξω από τη Νάουσα, από τα οποία στα 35 εφαρμόζεται από το 2000 βιολογική καλλιέργεια. Το οινοποιείο, πρότυπο οικογενειακής επιχείρησης, βρίσκεται μέσα στην πόλη της Νάουσας και έχει συνολική παραγωγική δυναμικότητα 30.000 φιαλών. Ο κύριος όγκος της παραγωγής τους κατευθύνεται στην ετικέτα ΟΠΑΠ Νάουσα, που κυκλοφορεί στην εσωτερική αγορά, ενώ φημίζεται για τα μοναδικά σε γεύση τα κόκκινα ξηρά κρασιά που παράγει.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του θανάτου των δύο οινοποιών διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Νάουσας, ενώ ενημερώθηκε και το τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.