Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Όροι… παγίας για τον Θ. Αθανάσαρο

Υποχρεωμένος να δίνει “παρών” δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Αθανάσαρος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με την οποία του επιβάλλονται οι αυστηρότεροι περιοριστικοί όροι σε σχέση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, για την υπόθεση του σκανδάλου της παγίας προκαταβολής.
.Του Κώστα Καντούρη
Χθες, για την ίδια υπόθεση απολογήθηκε ο προφυλακισμένος τέως γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου.
Ο κ. Αθανάσαρος ήταν ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της παγίας που απολογήθηκε, καθώς δεν πήρε προθεσμία όπως οι υπόλοιποι, θεωρώντας από την αρχή ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Μετά την απολογία του όμως, ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν, όταν ο πρώτος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς την επιβολή όρων, αλλά ο εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθούν οι όροι της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης 10.000 ευρώ. Το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να άρει τη διαφωνία χθες με βούλευμά του υιοθέτησε το σύνολο της εισαγγελικής πρότασης και αποφάσισε ότι πρέπει να επιβληθούν όλοι οι περιοριστικοί όροι στον πρώην αντιδήμαρχο. Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας Ευάγγελος Μαδεμλής έκανε λόγο για “σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του”, αναφερόμενος σε σημεία που περιλαμβάνονται τόσο στο κατηγορητήριο όσο και στο πόρισμα της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή του.
Η αντίδραση του κ. Αθανάσαρου ήταν άμεση χθες μετά την έκδοση του βουλεύματος, καθώς ο συνήγορός του κατέθεσε αίτηση άρσης των περιοριστικών όρων που του επιβλήθηκαν. Για την αίτηση θα κληθεί να αποφασίσει πλέον μόνον ο ανακριτής.

“Δεν είχα σχέση με την παγία”

Με υπόμνημα 40 σελίδων απολογήθηκε χθες στον 2ο ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος ως κατηγορούμενος για την υπόθεση του σκανδάλου της υπεξαίρεσης. Για την παγία, ο κ. Λεμούσιας ισχυρίστηκε πως δεν είχε σχέση ούτε γνώριζε πώς διακινούνταν οι δαπάνες για τα μικροέξοδα που προβλέπονται στο συγκεκριμένο ταμείο. Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν έχει υπογράψει κανένα έγγραφο που να αφορά τη διαχείριση του συγκεκριμένου ταμείου στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Λεμούσιας οδηγήθηκε στον ανακριτή συνοδεία αστυνομικών και μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου, ο οποίος θα ισχύσει όταν λήξει η περίοδος της προσωρινής του κράτησης. Χθες επίσης απολογήθηκε ακόμη ένας υπάλληλος του δήμου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τον ίδιο περιοριστικό όρο.
Από την άλλη, νέα προθεσμία ν’ απολογηθεί για την υπόθεση της παγίας προκαταβολής του δήμου, πήρε χθες ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος αναμένεται να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.



.