Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 Σαρωτικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας προωθεί το υπουργείο Υγείας, με στόχο την εξοικονόμηση 150 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2014..
Συγκεκριμένα, μειώνονται κατά 10% οι νοσοκομειακές κλίνες και υπολογίζονται σε περίπου 32.000 με κάλυψη 80%, όπως στις ανεπτυγμένες χώρες, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, οπότε από τις υπάρχουσες 46.000 οργανικές κλίνες λειτουργούν οι 36.000 με κάλυψη 70%.
Ταυτόχρονα, από τις σχεδόν 2.000 κλινικές μονάδες συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, έτσι ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε όλα τα νοσοκομεία. Ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς - απεικονιστικούς τομείς, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό κλπ.) στα κύρια νοσοκομεία.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση της αναδιάταξης των μονάδων του ΕΣΥ, λίγο μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.
Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα 133 νοσοκομεία - Δ.Σ. Διοικητές, πάμε σε 83 νοσοκομεία - Δ.Σ. Διοικητές και εξήγησε ότι σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία, που διασυνδέονται με τα 83, τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και συμβούλιο διοίκησης διοικητικών στελεχών των νοσοκομείων αυτών, οι οποίοι θα αναφέρονται στα 83 Δ.Σ. - Διοικητές. Επίσης, οι διοικητές - αναπληρωτές διοικητές μειώνονται από 175 σε 144.
“Οι συνενώσεις των νοσοκομείων θα γίνουν πράξη άμεσα, καθώς έως τις 20 Ιουλίου, με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου μας με τον υπουργό Οικονομικών, θα προχωρήσουν οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων. Από τον νέο υγειονομικό χάρτη εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 75 εκατομμύρια ευρώ το 2012, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το διάστημα 2013-2015”, είπε ο κ. Λοβέρδος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ προβλέπει τουλάχιστον ένα Κέντρο - Μονάδα Αποκατάστασης ανά περιφέρεια, καθώς και μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.
Όσον αφορά τις μεταθέσεις γιατρών, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι μόλις για 600 από τους 21.000 κλινικούς γιατρούς θα υπάρξει αναγκαιότητα μετακίνησης εντός των ορίων του νομού, αλλά και για άλλους 80 γιατρούς, που θα χρειαστούν για κάλυψη ελλείψεων σε νοσοκομεία.

Δ. Βαρνάβας: “Υποκριτές ή επικίνδυνοι”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε ότι “οι ανακοινώσεις του κ. Λοβέρδου βρίθουν από στατιστικές αλχημείες και απροκάλυπτη διάθεση να διαγραφούν από το ΕΣΥ περισσότερα από 10.000 νοσηλευτικά κρεβάτια και να συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας κατά 40%. Αν οι κυβερνώντες το υπουργείο Υγείας δεν είναι κυνικοί και υποκριτές, τότε είναι γελοίοι και επικίνδυνοι”.



.