Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τα χρέη οδήγησαν στην αυτοκτονία γνωστό θεσσαλονικιό επιχειρηματία

Έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στην οδό Μητροπόλεως

Του Βασίλη Παπαδημούλη
Βυθισμένος στην απελπισία από τα χρέη, έβαλε τέλος στη ζωή του ένας 45χρονος γνωστός επιχειρηματίας συγκλονίζοντας την κοινωνία της Θεσσαλονίκης..
Ο 45χρονος, που διατηρούσε ένα από τα γνωστότερα ουζερί στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έδωσε τέλος στη ζωή του πηδώντας χθες στις 8.30 το πρωί στην πρασιά της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στην οδό Μητροπόλεως, από τον τέταρτο όροφο.
Όλα δείχνουν πως οι λόγοι έχουν να κάνουν με οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορίες τα ανοίγματά του έφθαναν σε επταψήφιο αριθμό. Η αντίστροφη μέτρηση στα ανθηρά οικονομικά του επιχειρηματία ξεκίνησε μετά το αποτυχημένο εγχείρημά του να ανοίξει εστιατόρια στο Κολωνάκι και στη Μύκονο, και η κρίση που χτύπησε την αγορά τον τελευταίο χρόνο κυριολεκτικά τον γονάτισε. Τα προβλήματά του μεγάλωσαν όταν χώρισε προ διμήνου και με τη σύζυγό του.
Οι αστυνομικοί στο σπίτι του αυτόχειρα εντόπισαν ένα σημείωμα που είχε τη μορφή ποιήματος και κατέληγε: “Πίστευα ότι θα τα καταφέρω αλλά τελικά δεν τα κατάφερα”.

Ρεκόρ αυτοκτονιών στην Κρήτη

Η οικονομική κρίση ωθεί όλο και περισσότερους Έλληνες στην αυτοκτονία. “Ενώ μέχρι τώρα οι περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας γίνονταν από γυναίκες, τον τελευταίο καιρό, λόγω της κρίσης, όλο και περισσότεροι άντρες επιχειρούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Το βάρος της οικονομικής ύφεσης βαραίνει περισσότερο τους άντρες, καθώς εκείνοι θεωρούνται κυρίως υπεύθυνοι για την οικονομική στήριξη των οικογενειών τους. Βλέπουμε ότι πρόκειται για άντρες 35-50 ετών, απελπισμένους λόγω των χρεών, της ανεργίας και της αδυναμίας τους να βρουν δουλειά. Είναι οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται πολλές αυτοκτονίες, ενώ παλαιότερα ο αριθμός τους ήταν σχεδόν μηδαμινός”, λένε οι αστυνομικοί.
Περισσότερα από 36 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οδηγήθηκαν στην αυτοχειρία τον τελευταίο χρόνο για να ξεφύγουν από τον βρόχο των χρεών, ενώ το ρεκόρ των αυτοκτονιών κατέχει η Κρήτη, όπου τον τελευταίο χρόνο έδωσαν τέλος στη ζωή τους περισσότερα από 20 άτομα.

2.500 απεγνωσμένοι ζήτησαν στήριξη στο 1018

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τον τελευταίο καιρό καταγράφεται σημαντική αύξηση αυτοκτονιών στο σύνολο της χώρας, η οποία σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Αυτό αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην ανάλυση των τηλεφωνημάτων της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Κλίμακα”. Συγκεκριμένα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 η γραμμή δέχθηκε περίπου 2.500 κλήσεις απεγνωσμένων ατόμων ή συγγενών τους, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν στήριξη. Η αύξηση είναι ραγδαία, καθώς 2.500 ήταν οι αντίστοιχες κλήσεις για όλο το 2010. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της γραμμής υποστηρίζουν ότι αύξηση παρατηρείται όχι μόνο στον αριθμό εκείνων που απευθύνονται στη γραμμή δηλώνοντας την απόγνωσή τους, αλλά και εκείνων τελικά που επιχειρούν να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

.