Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Σαμαράς: "Ο Παπανδρέου ήταν έτοιμος να φύγει"

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, η οποία απέτυχε στον στόχο της μείωσης του ελλείμματος.
"Οι ώρες είναι πράγματι εξαιρετικά κρίσιμες και πρέπει να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα στον λαό. Το μήνυμα μας είναι στάση ψυχραιμίας όταν η κυβέρνηση τα έχει χαμένα. Επιμονή στη θέση μας και σαφήνεια στην πολιτική μας".
Αναφερόμενος στην άρνηση στήριξης του μνημονίου από τη ΝΔ, τόνισε ότι "προβλέψαμε τη μεγάλη ύφεση, προβλέψαμε ότι θα διόγκωνε το χρέος και τέλος προβλέψαμε ότι δεν θα άντεχε η κοινωνία και η οικονομία".
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού, σημείωσε ότι πήγαν χαμένες.
"Η πολιτική του μνημονίου για την Ελλάδα δεν δούλεψε" είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις οριζόντιες περικοπές και τόνισε ότι η ΝΔ είχε προτείνει πρώτη αποκρατικοποιήσεις πριν καν υπογραφεί το μνημόνιο.
Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στο ίδιο λάθος και όσο περνάει ο καιρός θα πείθονται όλοι ότι το σχέδιο αυτό δεν δουλεύει.
"Οι αριθμοί θα επιβεβαιώνουν συνεχώς τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και όλο και περισσότεροι στηρίζουν την πρόταση της αναδιαπραγμάτευσης" είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί μια νέα κυβέρνηση για να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο και ζήτησε και πάλι εκλογές.
Έτσι "ναυάγησε η συναίνεση"
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι την Τετάρτη πρότεινε στον πρωθυπουργό να πάνε με μια νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτούν για το μνημόνιο. Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεχόταν να αφήσει τη θέση του και αυτό ήταν το σημαντικό.
"Χθες, ο κ. Παπανδρέου μου πρότεινε να στηρίξουμε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Το είδα σαν μία ιστορική ευκαιρία για να πάμε να διαπραγματευθούμε όλοι μαζί την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που θα επιτρέψει την Ελλάδα να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και στους δανειστές να πάρουν τα χρήματά τους. Το είδα σαν ιστορική ευκαιρία και πρότεινα στον κ. Παπανδρέου να πάμε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Ο κ. Παπανδρέου δεν αρνήθηκε την πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση, κάθε άλλο. Ύστερα, του υπογράμμισα ότι σε μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της αγοράς και ότι πρέπει να βρούμε άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Κι αυτό το δέχθηκε. Λίγο αργότερα μάθαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι μου το πρότεινε ο ίδιος. Δεν έχει σημασία ποιος το πρότεινε. Σημασία έχει ότι ο κ. Παπανδρέου αποδεχόταν να παραιτηθεί".
"Διαφωνία δεν υπήρξε ούτε και για τη διάρκεια μίας τέτοιας κυβέρνησης", σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Εγώ είπα ότι πρέπει να έχει σαφή εντολή την επαναδιαπραγμάτευση και μόλις την πετύχει να οδηγηθούμε σε εκλογές. Εκείνος μου απάντησε ότι δεν μπορεί να είναι βραχύβια, διότι θα είναι σαν να έχουμε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αποδέχθηκα τη λογική αυτού του επιχειρήματος και έμεινα με την εντύπωση ότι μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή".
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι έθεσε την κατάργηση του νόμου για τη μετανάστευση.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για το ναυάγιο λέγοντας: "Ενώ όλα έδειχναν ότι είναι ιστορική ευκαρία, συνέχεια δεν υπήρξε. Λίγες ώρες αργότερα με ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή. Απέρριψε μόνος του αυτό που είχε προτείνει, ή είχε αποδεχθεί ο ίδιος. Τελικά, ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε γιατί δεν άντεξε τις πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του εκείνων που είναι γατζωμένοι στην εξουσία και έγινε αιχμάλωτός τους. Κι έτσι η κοινή πρωτοβουλία για τη σωτηρία της Ελλάδας μετατράπηκε σε λίγες ώρες σε αγωνιώδη διάσωση της πασοκικής εξουσίας".