Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: «Αταλάντευτα ταγμένοι στον αγώνα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έκανε την ακόλουθη δήλωση - μήνυμα :
«Τιμούμε και φέτος με ιδιαίτερο σεβασμό, τις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Του Ελληνισμού που διασύρθηκε, εξευτελίσθηκε, βασανίσθηκε και μαρτύρησε στον εφιάλτη που του ετοίμασαν οι νεότουρκοι, με απώτερο σκοπό τον αφανισμό του χριστιανικού στοιχείου και του Γένους μας από τη Μικρά Ασία.
Όσοι Πόντιοι γλίτωσαν τη σφαγή, οδηγήθηκαν σε ανελέητες πορείες θανάτου, που πολλές από αυτές ωθούνταν στη μικρασιατική έρημο για να αποτάξει το τουρκικό κράτος το τίτλο του "σφαγέα", εκπληρώνοντας όμως ταυτόχρονα την εγκληματική του αποστολή.
Άλλους, τους ευλόγησε ο Θεός και κατάφεραν μαζί με τα κουρέλια της προσφυγιάς τους, να φέρουν στη μητέρα Ελλάδα τις άγιες εικόνες, τα άγια λείψανα, τα λιγοστά κειμήλια, αλλά και τις γλυκές μνήμες των χαμένων πατρίδων τους. Έφεραν μαζί τους ηθικές αξίες, τα έθιμα και τα ήθη του τόπου τους, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.
Παραμένοντας πάντα περήφανοι και αξιοπρεπείς, ξεκινώντας πάλι από το μηδέν, ξανάφτιαξαν τη ζωή και τα νοικοκυριά τους, προόδευσαν στη δουλειά και εδραιώθηκαν στην ελληνική κοινωνία ως αναπόσπαστο πολυσχιδές κομμάτι της.
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο προσφυγικός Ελληνισμός του Πόντου, συνέβαλε θετικά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, το ποντιακό στοιχείο αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους ενεργούς πυρήνες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με ιδιαίτερη συμβολή στο εμπόριο, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Η γενιά των Ποντίων όμως δεν λησμονεί και δεν ησυχάζει. Οι εφιαλτικές μνήμες δεν ξεπερνιούνται και δεν γιατρεύονται. Η πίκρα παραμένει και περνά στους απογόνους.
Οι Πόντιοι απαιτούν δικαίωση. Όπως οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι., αλλά και όλοι οι χριστιανικοί πληθυσμοί που σφαγιάσθηκαν εκείνη την εποχή από τους νεότουρκους.
Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι αταλάντευτα ταγμένη στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από όλες τις χώρες και κυρίως από την ίδια την Τουρκία.
Το σύγχρονο τουρκικό κράτος μέσα από την επίσημη αυτή δήλωση μετανοίας, θα κάνει και το ίδιο ένα βήμα μπροστά, στην προσπάθειά του να γίνει "κράτος δικαίου". Τίτλος προαπαιτούμενος στην πορεία για τον εκδημοκρατισμό και την ευρωπαϊκή του προοπτική».