Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Σταύρος Κλαφάτης: «Είναι άδικο και ανάλγητο, η κυβέρνηση να αδιαφορεί για τους ζημιωθέντες της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ που βρίσκονται σε απόγνωση»


Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 16156/11-05-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «Αποκατάσταση ζημιωθέντων ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης στηλιτεύει την αδράνεια και αδιαφορία της κυβέρνησης, η οποία με τη στάση της εξακολουθεί να κλονίζει τις ελπίδες χιλιάδων ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Την ώρα μάλιστα, που βρίσκονται σε εξέλιξη συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων υγείας πρώην ασφαλισμένων, που καθημερινά οδηγούνται σε απόγνωση.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, μετά την κατάρρευση του συγκεκριμένου ομίλου και παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον Αύγουστο του 2010, τα αδιέξοδα παραμένουν. Για το λόγο αυτό καλεί την κυβέρνηση :
• να ενεργοποιηθεί, να δρομολογήσει και να εποπτεύσει άμεσα και αποτελεσματικά όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που θα διευθετήσουν ουσιαστικά το ζήτημα.
• να τροποποιήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ώστε να προβλέπεται παροχή εγγυήσεων για την προσέλκυση ασφαλιστικών εταιριών που θα επιθυμούσαν να γίνουν "ανάδοχοι" του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value.
• σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η "αναδοχή", να προσδιορίσει αυστηρά το χρόνο έναρξης και τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εκκαθάρισης της ΑΣΠΙΣ.
• να απορρίψει, ως άδικη, την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, για θέσπιση πλαφόν 30.000 ευρώ στις αποζημιώσεις των ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ.
• να προβεί σε βελτιώσεις του υφιστάμενου νόμου, ώστε τα ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας–ανικανοτήτων να μην εξαιρούνται από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής.
• να μεριμνήσει για την επαγγελματική αποκατάσταση των εκατοντάδων ασφαλιστών της Ασπίς Πρόνοια, εντάσσοντας τους σε σχετικές δράσεις απασχόλησης.