Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Θέματα που ενδιαφέρουν τους αγρότες.

Παρατηρήσεις και επισημάνσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ στη διαβούλευση για το «Μητρώο Αγροτών»
Από την ανάγνωση των άρθρων του σχεδίου νόμου «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων – Ορισμός του επαγγελματία αγρότη» προκύπτει ότι χρειάζονται αρκετές διευκρινήσεις, προσθήκες και συμπληρώσεις σε πολλές διατάξεις του, τονίζεται ως γενική παρατήρηση από την ΠΑΣΕΓΕΣ στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιείται. Επίσης, διαπιστώνεται πως σε κάποια άρθρα υπάρχουν επικαλύψεις που πρέπει να απαλειφθούν.
Άρχισε να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις
Στους λογαριασμούς των παραγωγών κυρίως αμπελοειδών αλλά και κηπευτικών προϊόντων άρχισαν να πιστώνονται τα χρήματα από τις αποζημιώσεις, που δεσμεύθηκε ο ΕΛΓΑ, να καταβάλλει ως το τέλος Απρίλη. Οι συνολικές εκκρεμότητες αφορούν ένα ποσό κοντά στα 40 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός άρχισε να προχωρά σε εξόφληση. Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές στα αμπελοειδή και κηπευτικά από τις βροχοπτώσεις του 2009.
Παράνομες επιδοτήσεις σε 600 θεσσαλούς αγρότες
Στους 600 ανέρχονται οι παραγωγοί του θεσσαλικού κάμπου οι οποίοι εισέπρατταν παράνομα επιδοτήσεις και εντοπίστηκαν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Όπως αποκάλυψε η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή στη βουλή, οι αγρότες εισέπρατταν ταυτόχρονα κοινοτικές ενισχύσεις από προγράμματα ασυμβίβαστα μεταξύ τους, όπως η απονιτροποίηση και η βιολογική γεωργία.
Οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών στην Ε.Ε. κατά το 2009
Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από τη EUROSTAT, οι εισαγωγές φρούτων από τρίτες χώρες μειώθηκαν 7.13% στην ΕΕ κατ όγκο στους τόνους 11.1 εκατ τόνους, έναντι των τόνων 11.9 εκατ και 5.77% κατ αξία έναντι του 2008. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, επιβεβαιώνεται ότι το 2009 η κατάσταση της αγοράς στην Ε.Ε παρέμεινε στάσιμη ως προς την κατανάλωση σε χαμηλές τιμές