Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Καπετανίδη

Ημέρα Μνήμης η 21η Σεπτεμβρίου για τον Πόντιο δημοσιογράφο και εθνομάρτυρα

Σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δημοσιογράφου και Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, ο οποίος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού.

Αλκίνοος Βλαχόπουλος
makthes.gr

Την πρωτοβουλία τοποθέτησης της προτομής του Εθνομάρτυρα του Πόντου, ανέλαβε ο Σύλλογος Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”, ο οποίος έθεσε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) αλλά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που συναίνεσε στην τοποθέτηση της προτομής μπροστά από το κτίριο της Ένωσης, στον πεζόδρομο της οδού Στρατηγού Καλλάρη 5

Το έργο, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης, αποτελεί δωρεά του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης με την στήριξη των ευεργετών Βαλέριου Ασλανίδη και Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά ΗΠΑ Καναδά προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Δημοσιογραφική οικογένεια όλης της χώρας.

Μετά από απόφαση των Ενώσεων Συντακτών ολόκληρης της χώρας, η 21η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Νίκος Καπετανίδης».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο απόγονος του εθνομάρτυρα, Κώστας Καπετανίδης ο οποίος μίλησε συγκινημένος για την προσωπικότητα και το ήθος του δημοσιογράφου.«Ο Νίκος Καπετανιδης φώναζε ότι ήταν έλληνας μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήταν ένας διανοούμενος και προοδευτικός άνθρωπος ο οποίος στάθηκε δίπλα στον φτωχό λαό δίνοντας έναν σπουδαίο κοινωνικό αγώνα. Ο ίδιος έδωσε μεγάλη μάχη για την εκπαίδευση γιατί ήθελε να μεταφέρει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917 στα σχολεία του Πόντου»

«Να μεταλαμπαδεύσουμε την ζωντανή μνήμη και την αγωνιστική διάθεση στις νέες γενναίες» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό της η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Άννα Ευθυμίου. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι «έχουμε υποχρέωση να λέμε ότι δεν ξεχνάμε αλλά και ότι είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες όσων μαρτύρησαν».

«Ο Νίκος Καπετανίδης είχε πάντα στο μυαλό του την ελεύθερη σκέψη και την ελεύθερη δημοσιογραφία» τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης
«Η τιμή που αποδίδουμε σήμερα στο πρόσωπο του εθνομάρτυρα αντανακλά όλες τις θυσίες των ελλήνων του πόντου σε εκείνες τις δύσκολες και αιματοβαμμένες εποχές» ανέφερε.

«Οι ενώσεις συντακτών της χώρας αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή 103 χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Καπετανίδη».»ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου ο οποίος στάθηκε στον υψηλό συμβολισμό της τοποθέτησης της προτομής μπροστά από το σπίτι των δημοσιογράφων. «Η περίπτωση του ελληνικού τύπου είναι μοναδική γιατί γεννήθηκε προκειμένου να στηρίξει τον αγώνα της ανεξαρτησίας των ελλήνων»ανέφερε ο ίδιος.

«Για εμάς ο Νίκος Καπετανίδης είναι ο κορυφαίος δημοσιογράφος ελληνικής καταγωγής διότι εκτελέστηκε για τον αγώνα του υπέρ της ελευθεροτυπίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης Γιώργος Γεωργιάδης. Το σωματείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς έχει καταθέσει πρόταση έτσι ώστε καθε Σεπτέμβριο να γιορτάζονται τα «Καπετανίδια» ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η θέσπιση ενός ετήσιου βραβείου και μιας υποτροφίας στο όνομα του εθνομάρτυρα.

Ο Νικόλαος Καπετανίδης γεννήθηκε το 1889 στην Ριζούντα του Πόντου. Υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και εκδότης της ελληνικής εφημερίδας «Εποχή». Μέσα από τις στήλες του ο ίδιος αποκάλυπτε τις τουρκικές διώξεις αλλά και τα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Ο Νικόλαος Καπετανίδης καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δια απαγχονισμού μαζί με άλλους 68 ελληνοπόντιους στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 στην Αμάσεια ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικής εξόντωσης που είχε εξαπολύσει το κίνημα του Κεμάλ.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μικρά παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές του πόντου από τον Ποντιακό Πολιτιστικό σύλλογο Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης».

emvolimanea.blogspot.com