Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Νυμφόπετρα: Απρόσμενη συνάντηση με τους αδελφούς Κορεζελίδη


Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε, περνώντας από την ταβέρνα της κ. Βαρβάρας Καλπακίδου προχθές το απόγευμα. Συναντήσαμε τα αδέλφια Κορεζελίδη, Νικό, Θανάση και Γιάννη και στην πρόσκληση τους για ένα πότο δεν ήταν φυσικά δυνατόν να αρνηθούμε.

Η κουβέντα μας βέβαια περιεστράφηκε γύρω από όσα γράψαμε και τα όσο δεν γράψαμε στο βιβλίο μας με την ιστορία του χωριού. Είναι γεγονός ότι η οικογένεια Κορεζελίδη έχει μια μεγάλη και μακρά ιστορία στο διάβα του χρόνου, ξεκινώντας από τις αλησμόνητες πατρίδες μέχρι την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο. Γεγονότα που σημάδεψαν της νεότερη ιστορία της χώρας. Υποσχεθήκαμε, με την συνδρομή και την δικής τους, να συμπεριλάβουμε σε μια νέα έκδοση βιβλίου μας την ιστορική διαδρομή της οικογενείας Κορεζελίδη.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις προσφύγων, το πραγματικό επώνυμο της οικογένειας ήταν Τσαπανίδη και η αλλαγή επώνυμου έγινε από λάθος κατά την απογραφή της άφιξης της οικογένειας στην Ελλάδα από τον Πόντο.

Επίσης να σημειώσουμε ότι τα αδέλφια, ο Νίκος, ο Γιάννης, Γιώργος και η Δέσποινα είναι μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών αλλά πότε δεν λησμονούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους…

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com