Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Αρδευτικό Νυμφόπετρας: Πως ένα έργο εκατομμυρίων καταστράφηκε –Τι λένε οι κάτοικοι.


«Αν το έργο υπήρχε, σήμερα πολλοί νέοι θα έμεναν στο χωριό και πολλοί άλλοι θα επέστρεφαν για να καλλιεργήσουν την γη τους. Ένα έργο που βοήθησε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη χωριού για όσο διάστημα λειτούργησε» μας είπαν κάτοικοι.

Σε ερώτησή μας αν θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο η απάντηση ήταν μονολεκτική, όχι.

"Το έργο έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και για να ξαναλειτουργήσει χρειάζεται να κατασκευαστεί από την αρχή που σημαίνει μεγάλα ποσά πρέπει να δαπανηθούν."

Βέβαια η επιστροφή των νέων στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα απαιτεί την υπάρξει υποδομών και των αναγκαίων εργαλείων ώστε να αποδώσει καρπούς η προσπάθεια ένταξης τους στην παραγωγική διαδικασία

Το ιστορικό της μεγάλης καταστροφής

Σε επιτόπιο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μακεδονία» Φώτης Κουτσαμπάρης στις 21 Απρίλιου 2007 γράφει με τίτλο «Στεγνώνουν οι καλλιέργειες στη Νυμφόπετρα»

"Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Νυμφόπετρας Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχουν νερό, για να ποτίσουν τα χωράφια τους. Το αντλιοστάσιο της περιοχής, που έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου, δεν έχει επισκευαστεί, καθώς η πολιτεία, έξι μήνες μετά, δεν έχει δώσει ακόμη τα υπεσχημένα κονδύλια.

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες έσπειραν τα χωράφια τους και περιμένουν πλέον βοήθεια από τον... Θεό. Περίπου 8.000 στρέμματα, που καλλιεργούνται από 250 οικογένειες της Νυμφόπετρας και 30 οικογένειες του Ασκού, καίγονται από την ανομβρία και την έλλειψη νερού.

"Στις 8 Οκτωβρίου 2006, με τις πλημμύρες, φούσκωσε η λίμνη Βόλβη και έπνιξε το αντλιοστάσιο. Έπαθε ζημιά ο υποσταθμός της ΔΕΗ που το ηλεκτροδοτεί και όλες οι αντλίες", περιγράφει ο κ. Γιάννης Καρατζόγλου, υδρονομέας. "Από αυτό το μεγάλο έργο τρώνε ψωμί δύο χωριά. Κι όμως, αυτοί που έχουν τα χρήματα, δηλαδή η πολιτεία, δεν τα δίνουν. Τα τριφύλλια και τα στάρια ξεράθηκαν. Σπείραμε καλαμπόκι και δεν φυτρώνει. Έπρεπε να ξεκινήσουμε το πότισμα από την 1η Απριλίου. Δεν έβρεξε και η κατάσταση επιδεινώθηκε. Ήρθαν οι αρμόδιοι των υπηρεσιών, είδαν την κατάσταση και ακόμη περιμένουμε λύση", προσθέτει ο ίδιος.

Η πεδιάδα της Νυμφόπετρας διαθέτει αρδευτικό σύστημα του ΤΟΕΒ με βάνα σε κάθε χωράφι. Το αρδευτικό συνδέεται από το 1988 με το αντλιοστάσιο, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Βόλβη και αντλεί νερό από αυτήν.
"Γεωτρήσεις δεν υπάρχουν και το αντλιοστάσιο είναι ο μόνος μηχανισμός άρδευσης. Άρχισαν να δίνουν κάποια χρήματα για την αποκατάσταση των βλαβών και περιμένουμε να εκταμιευτούν άλλα 45.000 ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα δεν φθάνουν και οι αγρότες πρέπει να ποτίσουν", περιγράφει ο δήμαρχος Εγνατίας Στέργιος Ρετζέπης. "Οι ζημιές υπολογίζονται στα 90.000 ευρώ. Μας έδωσε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης 15.000 ευρώ και ξεκινήσαμε κάποιες εργασίες. Τα χρήματα τελείωσαν όμως και δεν μπορούμε με τα δικά μας έσοδα να κάνουμε τίποτε περισσότερο. Περιμένουμε κονδύλια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως μας υποσχέθηκαν", τονίζει ο κ. Γιώργος Σαββίδης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Νυμφόπετρας.

Λεηλασία υλικών

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, εκτός από τις ζημιές των πλημμυρών, "κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία και λεηλάτησαν το αντλιοστάσιο. Καθώς διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ήρθαν και ξήλωσαν όλα τα καλώδια του υποσταθμού, που εκτείνονταν σε μεγάλο μήκος. Προφανώς οι κλέφτες θα πουλήσουν το υλικό αυτό για χαλκό".
"Τέτοια ζημιά μπορεί να γίνει μόνο μια φορά στα εκατό χρόνια. Το αντλιοστάσιο σκεπάστηκε σε μεγάλο ύψος με νερά. Ακόμη και σήμερα η υγρασία τρώει τους τοίχους", συμπληρώνει ο αγρότης Ευάγγελος Αγάς.
"Εάν δεν τεθεί άμεσα σε λειτουργία το αντλιοστάσιο, έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν θα έχουν τα παιδιά μας να φάνε. Ο κάμπος κάηκε", υπογραμμίζει ο κ. Πούλιος Μπαρτζούκας. "Πρέπει η πολιτεία να δείξει ενδιαφέρον και να δώσει άμεσα τα χρήματα. Είμαστε απελπισμένοι", λέει ο κ. Κοσμάς Βακουφάρης.
Οι αγρότες της Νυμφόπετρας και των γύρω χωριών μελετούν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, με αποκλεισμούς δρόμους, προκειμένου η πολιτεία να δώσει λύση στο πρόβλημά τους."


Το Θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βόλβης

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στις 11/04/2017 το volvipress.gr:

"Στις 31.8.2015 συνεδρίασε το ΔΣ του Δήμου Βόλβης έχοντας ως θέμα το γνωστό σκάνδαλο που αφορούσε τον Τ.Ο.Ε.Β της Νυμφόπετρας το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.
Το όλο θέμα ήρθε στην επιφάνεια με την καταγγελία αγρότη της περιοχής (Νικ.Δημ.) ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι αγρότες επί 2 συνεχόμενα έτη δεν μπορούσαν να ποτίσουν τα χωράφια τους λόγω χρέους του ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ.
Ανατέθηκε στους Ορκωτούς λογιστές ο Διαχειριστικός έλεγχος του Τ.Ο.Ε.Β για την περίοδο 2010 – 2014, με ορισθείσα αμοιβή 2000 Ευρώ (Αρ. Απ. 130/2015) – (ΑΔΑ:Ω9ΣΑΩ9Ω-ΣΘΣ).
Αυτό που αναρωτιόμαστε, όπως και το σύνολο των Δημοτών της εν λόγο περιοχής που πλήττεται λόγο του αμαρτωλού Τ.Ο.Ε.Β, υπήρξε τελικό πόρισμα και ποιο ήταν αυτό?
Υπάρχουν ποινικές ευθύνες και αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος Βόλβης ώστε να προστατέψει το Έργο αλλά και τα έννομα συμφέροντα του?
Υπήρξαν εκ μέρους του Δήμου ενέργειες για την αποζημίωση των όσων έχουν ζημιωθεί?
Υπήρξε κωλυσιεργία που οδήγησε στην παραγραφή και αν ναι για ποιο λόγο?"

Ποια ήταν τελικά η εξέλιξη αυτού του θέματος δεν γνωρίζουμε, εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι ένα έργο εκατομμυρίων καταστράφηκε…


Χρήστος Γιαννακίδης

emvolimanea.blogspot.com