Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Τα δένδρα κάλυψαν τις μυθικές Νυμφόπετρες. Τι ζητούν οι Κάτοικοι της Νυμφόπετρας


Πλέον είναι δύσκολο να αποτυπώσει κανείς σε όλο το μήκος και πλάτος το μεγαλείο του φυσικού τοπίου από ψηλά αφού ο χώρος με τις μυθικές Νυμφόπετρες έχει καλυφτεί από πυκνό δάσος δένδρων που σε πολλές προπτώσεις ξεπερνούν το ύψος των βράχων.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί λάτρεις της φύσης, επισκέπτονται τον χώρο και στην προσπάθεια τους να καταγράψουν από ψηλά την ομορφιά του τοπίου με Drones, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και η απογοήτευσή τους να είναι μεγάλη.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας πρέπει κάτι να γίνει με την πληθώρα των δένδρων όχι μόνο για την ανάδειξη του τοπίου αλλά και τον κίνδυνο, οι ρίζες των δένδρων να προκαλέσουν ζημιά στην στατικότατα των βράχων. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές.

Βλέποντας οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας την μεγάλη επισκεψιμότητα ανθρώπων, ζητούν να αξιοποιηθούν, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, όπως τουαλέτες και αναψυκτήριο έστω και με μορφή καντίνας.
Η φήμη αυτού του μοναδικού φυσικού τοπίου έχει ξεπεράσει τα στενά όρια μιας περιοχής και εκτείνεται πέρα από αυτήν με «όχημα» των ταξιδιωτικών γραφείων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν το 1978 γράψαμε στην εφημερίδα «Μακεδονία» για τον μύθο με τις Νυμφόπετρες λίγοι έκτος της περιοχής γνώριζαν για την ύπαρξη αυτού του φυσικού τοπίου και το μύθο του. Στην συνέχεια έχουμε δημοσιεύματα και ειδικό αφιέρωμα από την ΕΡΤ με την εκπομπή «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα» στην οποία ο κάτοικος Μιχάλης Λαμπαδαρίδης αναφέρθηκε στον μύθο που συνοδεύουν του χαρακτηριστικούς αυτούς βράχους.
Οι συχνές πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς, ο χώρος καλλωπίστηκε και έγινε χώρος αναψυχής. Τώρα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα…

Άλλες χώρες δεν έχουν μύθους και δημιουργούν μύθους…(Βλέπε το τέρας στη λίμνη του Λοχ Νες, βόρεια της Σκωτίας.)


Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com