Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Ανησυχούν οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας για το μέλλον του τοπίου με τις γνωστές σε όλους Νυμφόπετρες.


Προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους της Νυμφόπετρας ο αυξανόμενος με γεωμετρική πρόοδο αριθμός των δένδρων που έχουν στην κυριολεξία καλύψει σε όλο το μήκος και πλάτος το φυσικό τοπίο με τις Νυμφόπετρες.

Η αύξηση και η γιγάντωση των δένδρων όχι μόνο καλύπτουν την θέα του πέτρινου δάσους αλλά πιθανών οι ρίζες τους να προκαλέσουν με την διείσδυση στην βάση των απολιθωμένων βράχων προβλήματα σταθερότητας.

Αν οι ανησυχίες των κατοίκων έχουν βάση η όχι θα πρέπει να τις εξέταση κάποια επιστημονική ομάδα και να αποφανθεί αν κινδυνεύουν η όχι.

Σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δένδρων γράφαμε τον Φεβροάριο του 2019 με τίτλο

 Νυμφόπετρα: Το πέτρινο δάσος χάνεται στο δάσος των δένδρων.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερο οι θρυλικές Νυμφόπετρες χάνονται μέσα στο σύμπλεγμα των δένδρων που αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, χάνοντας μέρος από την μακρόθεν εικόνα τους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Είναι η περίοδος του κλαδέματος των δένδρων και ελπίζουμε ότι ο Δήμος Βόλβης θα κάνει εκείνες τις ενέργειες ώστε αυτό σπάνιο μνημείο της φύσης να αναδειχτεί σε όλο το εύρος της μεγαλοπρέπειας του, όπως και στο παρελθόν.
Χειμώνας 2003

Να σημειώσουμε ότι οι Νυμφόπετρες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες . Ο θρύλος που συνοδεύει αυτές τις υψηλές πέτρες,  ακόμη και σήμερα προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Χειμώνας 2019

Δείτε τρεις χαρακτηριστικές εικόνες για να διαπιστωθεί τα όσα αναφέρουμε πιο πάνω.
Καλοκαίρι 2018

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com