– Όροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο και συνεπώς το ποσό του φόρου αυξάνεται.

– Επιφάνεια. Τυχόν αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση του 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ένα ακόμα λάθος που κοστίζει αφορά τη δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου καθώς και αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

– Παλαιότητα. Λάθη στο έτος κατασκευής για παλαιό κτίσμα φέρνουν έξτρα χρέωση. Κι αυτό γιατί για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 υπολογίζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8, πράγμα που σημαίνει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση είναι 40%.

– Εμπράγματα δικαιώματα. Φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα

– Ποσοστά συνιδιοκτησίας. Αν δεν έχει αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό συνιδιοκτησίας υπολογίζεται ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100% οπότε χρεώνεται στον φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

– Κενά ημιτελή κτίσματα. Για κτίσματα κενά ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα η ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα ο φόρος μειώνεται κατά 60%.

– Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων. Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται ενώ ισχύει αυτό σε περίπτωση που το κτίσμα είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

newsbeast.gr

emvolimanea.blogspot.com