Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, φαίνεται ότι ένας περίπατος μετά τα γεύματα ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικός για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς ασθενείς, συγκριτικά με έναν περίπατο διάρκειας 30 λεπτών σε οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας.
Για τους σκοπούς της μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, οι ερευνητές ζήτησαν από 41 εθελοντές με σακχαρώδη διαβήτη να περπατούν για 30 λεπτά μέσα στη μέρα ή για 10 λεπτά μετά από κάθε κύριο γεύμα, για συνολικό διάστημα 2 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές που κατέγραφαν τη σωματική τους δραστηριότητα και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Συνολικά, παρατηρήθηκε μια μέση μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα κατά 12% στην περίπτωση που οι εθελοντές περπατούσαν μετά τα γεύματα, συγκριτικά με όταν έκαναν έναν 30λεπτο περίπατο κάποια στιγμή μέσα στη μέρα. Μάλιστα, η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφηκε στο περπάτημα μετά το βραδινό γεύμα.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης αποτελούν ένα σημαντικό στόχο για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς συνδέονται τόσο με το συνολικό γλυκαιμικό έλεγχο όσο και με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Κλείνοντας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παρατηρούμενα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας μετά τα γεύματα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αντίστοιχη τροποποίηση των συστάσεων.
Συντάκτης: Χριστίνα Κατσαρού
Πηγή: neadiatrofis.gr