Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Λαγκαδάς: Έφυγε ο υπεραιωνόβιος κυρ-Χαράλαμπος.

Ο Χαράλαμπος Μήτσογλου που απεβίωσε σε ηλικία 113 ετών ήταν από τη Νυμφόπετρα ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ζούσε στον Ασκό.


Σε ηλικία 113 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους γηραιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Χαράλαμπος Μήτσογλου από τη Νυμφόπετρα, που ζούσε τα τελευταία δέκα χρόνια στον Ασκό Λαγκαδά.
Είχε τιμηθεί από τον πρώην δήμο Σοχού ως ο μακροβιότερος κάτοικος της περιοχής και από την πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στο έθνος. Κουβαλούσε τη νεοελληνική Ιστορία από τη γενοκτονία του Πόντου, την οποία βίωσε ως αντάρτης στα βουνά, μέχρι τη σημερινή οικονομική κρίση.

Ο εκλιπών δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, σε ολόκληρο το βίο του χρειάστηκε λίγες φορές να πάει στο γιατρό, ενώ το μόνο φάρμακο που έπαιρνε ήταν για την πίεση του και αυτό… προληπτικά. Το μυστικό της μακροζωίας, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει προ τριετίας στη «Μ», είναι να μην καπνίζεις, να τρως υγιεινά και να μην πίνεις εμφιαλωμένα ποτά, παρά μόνο κρασί ή τσίπουρο ντόπιας παραγωγής. Επίσης, να μην έχεις άγχος. «Πήρε το πρωινό του και τίποτε δεν φανέρωνε τι θα επακολουθούσε. Κάθισε στο κρεβάτι και έφυγε σε δεκαπέντε λεπτά. Είχε τα χρόνια του Αγίου Χαραλάμπους», περιέγραψε στη «Μ» οικείος του. Η κηδεία του έγινε χθες το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Νυμφόπετρας Λαγκαδά όπου έζησε, αλλά φιλοξενούνταν στο σπίτι της κόρης του Μαρίας στον Ασκό.

Ο Χαράλαμπος Μήτσογλου, γιος εμπόρου καπνού στην ευρύτερη περιοχή της Σαμψούντας, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1902 στην Τοούζ Αγά της Πάφρας του Πόντου. Σε ηλικία 12 ετών, το 1914, κι ενώ είχε ξεκινήσει ο διωγμός των Αρμενίων από τους Τούρκους, αναγκάστηκε να ανέβει στο βουνό μαζί με τον πατέρα του, τη μητέρα του, τον αδελφό του και τις τρεις αδελφές, για να γλιτώσουν. Έπειτα από δύο χρόνια κατέβηκε από το βουνό, για να ξαναγυρίσει εκεί το 1918, όταν οι Τούρκοι άρχισαν την καταδίωξη των Ποντίων, στην οποία έχασε τους γονείς και τον αδελφό του. Το 1924 μπήκε σε ένα καράβι στη Σαμψούντα με τις τρεις αδελφές του, ντυμένος γυναίκα με μουσουλμανικό τσεμπέρι, όπως έκαναν όλοι οι άνδρες, για να μην τους αναγνωρίσουν. Το καράβι, αφού έκανε μια στάση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τους αποβίβασε στην Καλαμαριά. Από κει, πήγε στο Κοκκινοχώρι Λαγκαδά και μετά η οικογένεια κατέβηκε στη Νυμφόπετρα.

Ο κ. Μήτσογλου παντρεύτηκε, έκανε τα πρώτα τρία παιδιά του και πήγε στρατό το 1933, σε ηλικία 31 ετών, στην Ηράκλεια Σερρών. Ο πόλεμος του ’40 βρήκε τον κυρ-Χαράλαμπο στα βουνά της Αλβανίας να αντιστέκεται με τον ελληνικό στρατό στους Ιταλούς. Βγήκε αλώβητος σε αυτές τις μάχες, αλλά τραυματίστηκε με σφαίρες στο πόδι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, το 1947, σε ενέδρα ανταρτών στο Κοκκινοχώρι. Ο εκλιπών έχασε νωρίς την πρώτη του σύζυγο, ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε άλλα τρία παιδιά. Η δεύτερη σύζυγός του, αν και 20 χρόνια νεότερη, έφυγε από τη ζωή πριν επτά χρόνια. Ο αείμνηστος έκανε έξι παιδιά, δώδεκα εγγόνια, δεκαέξι δισέγγονα και αρκετά τρισέγγονα.

Συντάκτης:  Φώτης Κουτσαμπάρης
Πηγή: "Μακεδονία"