Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο Χαράλαμπος Μητσόγλου, ο ζωντανός μάρτυρας της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες!


Έκτακτη ανάρτηση


 Ο άνθρωπος που έζησε και βίωσε τα θλιβερά γεγονότα του ξεριζωμού του ποντιακού Ελληνισμού, πέθανε χθες σε ηλικία 113 ετών. Ο Χαράλαμπος Μητσόγλου που γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1902 στο χωριό Ντοούζ Αγά της Πάφρας του Πόντου, μιλούσε μέχρι πριν από λίγο καιρό με διαύγεια πνεύματος για την ζωή του στον πόντο και τον ερχομό του στην Ελλάδα.
Οι αφηγήσεις του συγκλονιστικές. Οι διωγμοί και οι σφαγές των Ελλήνων, περνούσαν από το μυαλό του σαν κινηματογραφική ταινία. Διηγόταν με ακρίβεια και με χρονολογίες όλα όσα γεγονότα διαδραματίστηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες. Είδε την σφαγή των συμπατριωτών του στο Χωριό Σούρμελο, της ορδές του Τοπάλ Οσμάν να καίνε και δολοφονούν χωρίς οίκτο.
Είδε να σκοτώνουν τους γονείς του και τους συγγενείς του. Είδε και έζησε την μεγάλη σφαγή στην Πάφρα. Θυμόταν έντονα την φυγή των συμπατριωτών του στα βουνά το 1916 και το 1918 για να γλιτώσουν από του Τούρκου το μαχαίρι. Γνώρισε και έζησε την δυστυχία και την πείνα και όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά «επιβιώσαμε τρώγοντας χελώνες και χόρτα ». Κάθε αναφορά του στην μαύρη εκείνη περίοδο ήταν συγκλονιστική. Όταν αναφέρονταν στα δραματικά γεγονότα της περιόδου εκείνης η θλίψη και ο πόνος στο πρόσωπο του ήταν έκδηλος. Παρόλα αυτά δεν σταματούσε να διηγείται τα γεγονότα εκείνα στα παιδιά του στα εγγόνια του και τα τρισέγγονα του, ώστε να μην λησμονηθούν όχι για λόγους εκδίκησης αλλά για λόγους ιστορικής αυτογνωσίας. Το 1924 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του αρχικά στο Κοκκινοχώρι Λαγκαδά και αργότερα στην Νυμφόπετρα. Τα τελευταία χρόνια διέμενε στον Ασκό Θεσσαλονίκης φιλοξενούμενος της κόρης του.
Η εξόδιος ακολουθία ψάλθηκε στον Ιερό Ναό  Αγίου Δημητρίου Νυμφόπετρας και η ταφή του πραγματοποιήθηκε στα κοιμητήρια του χωριού.


Φωτογραφικά στιγμιότυπα του αρχείου μας, του Χαράλαμπου Μητσόγλου από τις τιμητικές εκδηλώσεις,  που έγιναν προς τιμήν  του, από την Νομαρχεία Θεσσαλονίκης και τον δήμο Βόλβης.


"Ε.Ν": Να σημειώσουμε ότι τα "Εμβόλιμα Νέα" ήταν ο πρώτος ιστότοπος στην Ελλάδα, που ανέδειξε την ιστορία του μεγάλου αυτού υπεραιωνόβιου Πόντιου πρόσφυγα, καταγράφοντας επίσης σε αποκλειστικότητα τον Μάιο του 2012 την εκτέλεση του εκλογικού του δικαιώματος, αναδικνύοντάς τον, ως τον γηραιότερο ψηφοφόρο στην Ελλάδα σε ηλικία τότε 111 ετών! Επίσης τα "Εμβόλιμα Νέα" ήταν παρόν σε όλες τις τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Χαράλαμπο Μητσόγλου, δίνοντάς μας στοιχεία για το μυστικό της μακροζωίας του, αλλά εξιστορώντας και πάλι  με κάθε λεπτομέρεια όλη την ιστορία της γενοκτονίας του Ποντού.







Καλό ταξίδι παππού Χαράλαμπε... Οι αφηγήσεις σου παρακαταθήκη για εμάς.

Συντάκτης: Χρήστος Γιαννακίδης