Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΟΜΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚ (PICS)

Αν και η εξέλιξη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, από τη στιγμή που το πρωί του Σαββάτου (31/01) μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης παραδέχονταν ότι έχει «παγώσει» η επικοινωνία και η διαπραγμάτευση με τους τζιχαντιστές, ο αποκεφαλισμός ομήρου από τον δήμιο του Ισλαμικού Κράτους που πιστεύεται ότι ακούει στο όνομα Τζιχάντι Τζον, προκάλεσε εκ νέου παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε το βίντεο της δολοφονίας του Ιάπωνα δημοσιογράφου, Κέντζι Γκότο, που δεν είχε διαφορετική τύχη από τον συμπατριώτη του, Χαρούνα Γιουκάουα, ο οποίος εκτελέστηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Το μήνυμα των τζιχαντιστών προς την ιαπωνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ήταν ξεκάθαρο:

«Λόγω της απερίσκεπτης απόφασής σου να συμμετάσχεις σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί, αυτό το μαχαίρι δεν θα σφάξει μόνο τον Κέντζι, αλλά θα συνεχίσει, θα φέρει τη σφαγή όπου κι αν βρίσκονται οι άνθρωποί σου. Αρχίζει ο εφιάλτης για την Ιαπωνία».

Εξέταση του βίντεο και αντιδράσεις

Άμα τη δημοσιοποίηση του σκληρού βίντεο, οι αμερικανικές Αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία ταυτοποίησης της αυθεντικότητάς του. Και λίγη ώρα αργότερα, ενημέρωσαν την ιαπωνική κυβέρνηση ότι εκτός απροόπτου, το βίντεο είναι πραγματικό και ο Γκότο έχει φύγει από τη ζωή.


«Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια ποταπή, φρικτή, για την οποία είμαι πολύ οργισμένος», δήλωσε δημοσίως ο Άμπε, με εμφανή στο πρόσωπό του τα σημάδια της ταραχής.

«Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τους τρομοκράτες. Η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνοι που ευθύνονται για το έγκλημα αυτό. Η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό για τον χειρισμό της κρίσης αυτής και είναι πολύ λυπηρό που το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό»», συμπλήρωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός που επικοινώνησε με την οικογένεια του θύματος για να εκφράσει τα συλληπητήριά του.

Στα ιαπωνικά ΜΜΕ, μίλησε και η μητέρα του Γκότο, Τζούνκο Ισίντο.


«Είναι λυπηρό, αλλά ο Κέντζι έφυγε. Δεν μπορώ να βρω λόγια για αυτόν τον θλιβερό θάνατο. Σκεφτόμουν ότι ίσως να επέστρεφε, αλλά ήρθε αυτή η ανακοίνωση... Ευχόμουν να γυρίσει ζωντανός. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει ποτέ».

Συλληπητήριο μήνυμα από τον Ομπάμα

Άμεση ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη δολοφονία Γκότο. Εκτός από τη Βρετανία και τη Γαλλία, από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να συλληπηθούν την Ιαπωνία ήταν οι ΗΠΑ.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ειδεχθή δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου, Κέντζι Γκότο, από την τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ», αναφερόταν σε ανακοίνωσή του Μπαράκ Ομπάμα.

«Βρισκόμαστε δίπλα σε και πολεμάμε μαζί με ένα τεράστιο συνασπισμό συμμάχων και εταίρων και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε αποφασιστική δράση για την αποδυνάμωση και τελικά την εκμηδένιση του Ισλαμικού Κράτους» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

newsbomb.gr