Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Aπόφαση - «πιλότος» και για άλλες κατηγορίες συνταξιούχων

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ

Με ένα σκεπτικό που μπορεί να δώσει νομικά «όπλα» και σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων απέκτησε «σάρκα και οστά» η δικαστική δικαίωση των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) δημοσίευσε τις αποφάσεις που ακυρώνουν ως αντισυνταγματικές τις τελευταίες (αναδρομικές) περικοπές του Ν. 4093/12 (επαναφέροντας τις συντάξεις τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012)... ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να δημοσιευθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις του ΕΣ που θα δικαιώσουν και τους υπόλοιπους συνταξιούχους των «ειδικών μισθολογίων» (ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ κλπ.).

Η νέα κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σύντομα μπροστά σε μια νέα μεγάλη δημοσιονομική πίεση, καθώς έχει ξεκινήσει το «μπαράζ» αγωγών των δικαστικών λειτουργών (για επιστροφή του συνόλου των αναδρομικών πέραν του 50%, αλλά και για την υλοποίηση των αποφάσεων του «Μισθοδικείου» για αφορολόγητο 25%, όπως ισχύει για τους βουλευτές), ενώ εκκρεμούν στο ΣτΕ οι προσφυγές των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών κλπ.) για πλήρη συμμόρφωση στις αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ και επιστροφή όλων των αναδρομικών (όχι μόνο του 50%), αλλά και επάνοδο στα πραγματικά επίπεδα του Ιουλίου 2012 για μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, στην Ολομέλεια ΕΣ, αλλά και σε διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν αγωγές για να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι ειδικές εισφορές αλληλεγγύης (σε μισθούς και συντάξεις δικαστικών, ενστόλων κλπ.) ή για να μειωθούν με ανατροπή του τρόπου υπολογισμού τους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό σοκ μπορεί να προκύψει σύντομα αν η Ολομέλεια ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων που επιβλήθηκαν σε δύο διαφορετικές φάσεις στους συνταξιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ΙΚΑ.

Για την πρώτη περίοδο των περικοπών, το Α' τμήμα ΣτΕ είχε κρίνει (με οριακή πλειοψηφία 1 ψήφου) συνταγματικές τις αρχικές περικοπές, αφήνοντας το όλο ζήτημα στην οριστική κρίση της Ολομέλειας ΣτΕ για το αν έχουν (και με τις τελευταίες περικοπές) ξεπεραστεί τα συνταγματικά όρια της αρχής της αναλογικότητας και της προστασίας της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οι αναμενόμενες αυτές από όλους τους συνταξιούχους αποφάσεις, δύσκολα θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητες τουλάχιστον τις τελευταίες περικοπές των συντάξεων (με τα μνημονιακά μέτρα νομοθετικών ρυθμίσεων του 2012-13), αφού ήδη κατέπεσαν ως αντισυνταγματικές οι τελευταίες περικοπές για τους συνταξιούχους των «ειδικών μισθολογίων».

Προς την κατεύθυνση αυτή, καταλυτικά είναι τα επιχειρήματα της Ολομέλειας ΕΣ που δικαίωσε τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, κρίνοντας ότι οι περικοπές των συντάξεών τους (με τον ν. 4093/12) είναι αντισυνταγματικές γιατί με τις σωρευτικές αλλεπάλληλες μειώσεις αλλά και επιβαρύνσεις (φορολογικές κλπ.) ξεπέρασαν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, θέτοντας σε δοκιμασία και τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδίωκε να εξοικονομήσει (μόνο από τη «λειψή» κατά 50% επιστροφή αναδρομικών) ποσό 158,5 εκατ. από ενστόλους και δικαστικούς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

"Εθνος"