Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

"Οι σκουπιδότοποι απειλούν να μολύνουν τον Αλιάκμονα"

Σε εστία ρύπανσης κινδυνεύει να μετατραπεί ο Αλιάκμονας, λόγω των αποστραγγισμάτων που καταλήγουν στην κοίτη του ποταμού από τον παλιό σκουπιδότοπο της Βέροιας, αλλά και από νέους που δημιουργούνται παράνομα.
Την καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί στον ποταμό έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογία-Αλληλεγγύη Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητώντας από τη διοίκηση της περιφέρειας να προβεί άμεσα σε δειγματοληψία και καταγραφή των ρύπων που αποστραγγίζονται από τον παλιό σκουπιδότοπο στον Αλιάκμονα και σε καθαρισμό των σκουπιδιών και μπάζων που συγκεντρώνονται στις όχθες του.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Τρεμόπουλος, στο νέο φράγμα του Αλιάκμονα, αυτό της Αγίας Βαρβάρας-Άμμου στη Βέροια, υπάρχει ο παλιός, ανενεργός αλλά διόλου ακίνδυνος σκουπιδότοπος της Βέροιας, ο οποίος με τα αποστραγγίσματά του ρυπαίνει τον ποταμό. Παράλληλα, όπως είπε, αριστερά και δεξιά από τις όχθες, στην περιοχή “Αμμοληψίες”, έχουν δημιουργηθεί νέοι σκουπιδότοποι-μπαζότοποι και μάλιστα στο ύψος της Βεργίνας, μιας περιοχής που είναι συνδεδεμένη με τον αρχαιολογικό τουρισμό. “Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι απαράδεκτη, καθώς την περιοχή επισκέπτονται τουρίστες (Ολλανδοί, Γερμανοί και Ρώσοι), ενώ αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρατήρηση πουλιών, σε συνδυασμό με την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους”, επεσήμανε ο κ. Τρεμόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο και για κενό γράμμα του νόμου, που δίνει, όπως είπε, την ευκαιρία στους αμμολήπτες να κάνουν... αποκατάσταση της περιοχής απ’ όπου έκαναν αμμοληψία, χρησιμοποιώντας ό,τι λογής μπάζα, σε όλο το μήκος του ποταμού, όπου υπάρχει πρόσβαση.
Απαντώντας στις καταγγελίες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παππάς τόνισε ότι πρόκειται για έναν παλιό Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), την αποκατάσταση του οποίου έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός ΑΕ. Σε ό,τι αφορά τις παράνομες αμμοληψίες, σημείωσε ότι οποιαδήποτε στοιχειοθετημένη καταγγελία παραπέμπεται άμεσα στον εισαγγελέα.
Φ.Σ.
"Μ"