Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΞΕΠΛΥΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Στον ανακριτή υπάλληλος για τον λογαριασμό-μαμούθ


Απολογήθηκε χθες ενώπιον του ειδικού ανακριτή υποθέσεων διαφθοράς η υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, στους λογαριασμούς της οποίας βρέθηκαν σωρευτικές χρηματιστηριακές συναλλαγές ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, με αρχικό κεφάλαιο που σύμφωνα με το πόρισμα της επιθεωρήτριας φτάνει τις 550.000 ευρώ.
Η υπάλληλος αρνήθηκε την κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις και αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

Του Κώστα Καντούρη
ckantouris@yahoo.gr

Η υπόθεση του χρηματιστηριακού λογαριασμού-μαμούθ που κινήθηκε την περίοδο της υπεξαίρεσης του δήμου Θεσσαλονίκης και αποκαλύφτηκε από τη “Μ” είχε προκαλέσει αίσθηση. Στην έρευνα που διενήργησε η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά εντόπισε τις συναλλαγές αυτές, όπως και άλλων υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε κατηγορηθεί για την κεντρική υπόθεση της υπεξαίρεσης, όμως απηλλάγη με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ενώ έχει παραπεμφθεί και για την υπόθεση της παγίας προκαταβολής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος της επιθεωρήτριας, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της συγκεκριμένης υπαλλήλου υπάρχει απόκλιση ύψους 206.544 ευρώ για το χρονικό διάστημα 1999 - 2008, που συμπίπτει με την περίοδο της υπεξαίρεσης. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι στο πόρισμα καταγράφεται πως αυτό το διάστημα οι μισθοί της υπαλλήλου από τον δήμο ήταν ανέγγιχτοι! Αναφορικά με τις σωρευτικές χρηματιστηριακές συναλλαγές (δηλαδή τζίρος) των 12,5 εκατ. ευρώ αναφέρεται πως το ποσό προκύπτει από συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο στο διάστημα 2004 - 2005. Η κατηγορούμενη υπάλληλος επιβαρύνεται με ποσό 552.000 ευρώ, τα οποία φαίνεται ότι χρησιμοποίησε για αγορές μετοχών, χωρίς όμως να μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

“ΕΠΑΙΡΝΑ ΔΑΝΕΙΑ”
Στην απολογία της χθες ενώπιον του ειδικού ανακριτή υποθέσεων διαφθοράς Δημοσθένη Στίγγα πληροφορίες αναφέρουν πως η υπάλληλος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε πως το ποσό που είχε σε δικούς της λογαριασμούς από οικονομίες της ίδιας και του συζύγου της, επίσης υπαλλήλου, και από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ήταν 200.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα υποστήριξε ότι επένδυσε στο Χρηματιστήριο, όμως χάθηκαν λόγω της πτώσης του, αφού είχε επιπλέον λάβει τραπεζικά δάνεια για επισκευές και διάφορους άλλους λόγους, όμως τα τοποθέτησε σε μετοχές.
Αυτό που προξένησε εντύπωση και είχε επισημανθεί στο πόρισμα Τσεμπερά ήταν πως οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο γίνονται σε περίοδο που ο δείκτης πέφτει κατακόρυφα μετά το ξέσπασμα των σκανδάλων με τις μετοχές-φούσκες.
Για την ενίσχυση της υπερασπιστικής γραμμής της υπαλλήλου, ενώπιον του ανακριτή κατέθεσε και χρηματιστής, ο οποίος κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μπορεί να δικαιολογηθεί η δημιουργία του ποσού που υπάρχει στο κατηγορητήριο από την υπάλληλο.

ΔΙΩΞΕΙΣ Για ξέπλυμα ακόμη έντεκα
Εκτός της υπαλλήλου με τον λογαριασμό-μαμούθ, ποινικές διώξεις ασκήθηκαν με παραγγελία του εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλου σε ακόμη έντεκα υπαλλήλους (νυν και πρώην) του δήμου Θεσσαλονίκης, στους οποίους η έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας βρήκε διαφορές με τα δηλωθέντα εισοδήματα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά κατά τον εισαγγελέα αποτελούν ποσά που διοχετεύτηκαν από τα υπεξαιρεθέντα της υπεξαίρεσης.
Πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι με διάφορες μορφές ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, όμως όλοι τους έχουν απαλλαγεί. Είτε από την ανάκριση είτε με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ενώ ορισμένοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν στη μεγάλη δίκη του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.