Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα: «Κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο»

Αισιοδοξια και ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την επίτευξη της συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό για να εξηγήσει τα επόμενα βήματα για την οικονομία.
Κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο", σημείωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως "οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά. Ο λαός το γνωρίζει. Άλλωστε έχει μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια. Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της Ευρωζώνης. Τώρα η διαπραγμάτευση μπαίνει σε ένα νέο, ουσιαστικό στάδιο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστηκε απο καρδιάς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που στάθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αυτή ήταν η πιο ουσιαστική συμβολή στη διαπραγμάτευση".

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς είπε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε "μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία. Αποτρέψαμε το σχέδιο των συντηρητικών δυνάμεων. Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπη και όρθια. Η Ελλάδα αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και όχι υποταγής και τιμωρία. Το χθεσινό ανακοινωθέν γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και το δικό μας σχέδιο για ανάπτυξη.

Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν όπως τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα. Αναφέρθηκε και πάλι σε εκείνους, "εντός και εκτός Ελλάδας", που προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας, ποντάροντας στα σενάρια "αριστερής παρένθεσης". Πρόσθεσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ότι η χθεσινή μέρα, με τη συμφωνία στο Eurogroup "είναι μάλλον πιο σημαντική για την Ευρώπη, παρά για την Ελλάδα". Σε αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα κινηθεί με μοναδικό σύμμαχο και ενεργό συμμέτοχο τον ελληνικό λαό. Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται", είπε.

Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στον απόηχο ουσιαστικά της χθεσινής συμφωνίας στο Eurogoup, όπου θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών κ Γιάνη Βαρουφάκη και συνολική αποτίμηση των εξελίξεων που οδήγησαν στη συμφωνία.

imerisia.gr