Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ζητείται άρση του ρωσικού εμπάργκο για τρία προϊόντα

Εξαίρεση τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό του ρωσικού εμπάργκο ζήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης από τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας δρ. Αλέξιε Αλεξένκο, σε χθεσινή τους συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Μετά την κατάθεση του αιτήματος, που αφορά τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια και τις φράουλες, ο ρώσος αξιωματούχος δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

“Δεν μπορώ βέβαια να προδικάσω την απόφαση του ρώσου πρωθυπουργού, αλλά θα κάνω θετική εισήγηση για το θέμα, καθώς θεωρώ το αίτημα ρεαλιστικό και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ικανοποιηθεί” δήλωσε ο κ. Αλεξένκο και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις δεν είναι κάτι μόνιμο και ότι το θέμα του εμπάργκο κάποια στιγμή θα διευθετηθεί. Ο έλληνας υφυπουργός κ. Σγουρίδης δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνει δεκτό. “Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για τα δύο-τρία αυτά προϊόντα, που βρίσκονται εντός εμπάργκο, ν’ απελευθερωθούν” επισήμανε.
Ο δρ. Αλεξένκο, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (ROSSELKHOZNADZOR), εκτίμησε γενικότερα για το ζήτημα του εμπάργκο της Ρωσίας στα κοινοτικά προϊόντα ότι θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από πλευράς της ΕΕ. Ωστόσο, οι δύο άνδρες, που συναντήθηκαν το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στο πλαίσιο επίσκεψης του ρώσου εκπροσώπου στην 24η Detrop, συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας μετά την άρση του εμπάργκο. Συμφώνησαν μάλιστα να προετοιμαστούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το εμπόριο “την εποχή μετά τις κυρώσεις”. Ο κ. Σγουρίδης διαβεβαίωσε ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους ελέγχους και προτίθεται να προσκαλέσει εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων”.
Εκτός από τα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα πάντως η Ελλάδα φιλοδοξεί να ανοίξει μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), όπως έκανε γνωστό ο κ. Στέφανος Μπίλλας, πρόεδρος και διευθύνων του Οργανισμού Πιστοποίησης A-CERT, που ήταν συνδιοργανωτής της χθεσινής συνάντησης.

Πτώση στις εξαγωγές
Ο αποκλεισμός που επέβαλε η Ρωσία τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας, είχε, όπως είναι εύλογο, επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες παρουσίασαν σημαντική πτώση. “Το 2012 η Ρωσία εισήγε απευθείας από την Ελλάδα 158.000 τόνους ελληνικών φρούτων και λαχανικών. Το 2013, λόγω της μειωμένης ελληνικής παραγωγής, η χρονιά έκλεισε στους 140.000 τόνους. Το 2014 όμως, μέχρι την επιβολή του εμπάργκο στις 7 Αυγούστου, είχαμε εξαγωγές 93.000 τόνους, με άλλα λόγια μείωση όγκου κατά περίπου 41%” σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (ΙΝCOFRUIT-HELLAS). Πρόσθεσε ότι οι εξαγωγείς τού κλάδου χαιρετίζουν την απόφαση για τη διερεύνηση του ενδεχομένου εξαίρεσης των τριών προϊόντων από το εμπάργκο και “θέλουν να πιστεύουν ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό”. Πρόσθεσε ότι θεωρεί εφικτό, εφόσον οι κυρώσεις ισχύουν μέχρι τον Αύγουστο το 2015, το εμπάργκο να μην παραταθεί πέραν της ημερομηνίας αυτής.
Όσον αφορά τα προϊόντα που ζητήθηκε να εξαιρεθούν από το εμπάργκο, το 2012 οι απευθείας ελληνικές εξαγωγές ροδάκινων στη Ρωσία ανήλθαν σε 31.900 τόνους (28.164 το 2014), φραουλών σε 14.500 τόνους (13.400 πέρυσι), νεκταρινιών σε 14.100 τόνους (8.123 το 2014) και πορτοκαλιών σε 750 τόνους (394 το 2014). Υπολογίζεται ότι τα τρία αυτά χρόνια υπήρξαν εισαγωγές στη Ρωσία ελληνικών φρούτων και μέσω άλλων κρατών, όπως η Μολδαβία ή η Λευκορωσία, που αν συνυπολογιστούν, ο συνολικός όγκος αυξάνεται κατά 30% - 35%.