Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΘ Κατεβαίνει στην πίστα της… Αριστοτέλους το μονοθέσιο

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα, ζωντανή επίδειξη του μονοθέσιου ART-14, με το οποίο η ομάδα Aristotle Racing Team (ART) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γνώρισε σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

Ειδικότερα την Κυριακή, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Thessaloniki Formula Show», που διοργανώνεται από την ομάδα ART του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκειά της το κοινό θα έχει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να φωτογραφηθεί με το πετυχημένο μονοθέσιο ART-12. Το βάρους μόλις 230 κιλών όχημα έχει εκρηκτικές επιδόσεις. Ενδεικτικά πιάνει τα 100 χλμ./ώρα από στάση σε μόλις 3,8 δευτερόλεπτα.
Οι περσινές διακρίσεις της Aristotle Racing Team, που σε λίγες ημέρες οι Θεσσαλονικείς θα γνωρίσουν από κοντά, είναι οι εξής:
- Δωδέκατη θέση στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 75 ομάδες στο διαγωνισμό της Γερμανίας.
- Τρίτη θέση στα στατικά αγωνίσματα στο διαγωνισμό της Ουγγαρίας.
- Τέταρτη θέση στη γενική κατάταξη στο διαγωνισμό της Ιταλίας.
- Τριακοστή έβδομη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 507 ομάδες.

Εννέα χρόνια δημιουργίας και προκλήσεων
Το καλοκαίρι του 2006 μία παρέα φιλόδοξων και δημιουργικών φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτελείου αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα, η οποία θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα όσα είχε διαβάσει στα βιβλία. Κατόρθωσε να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει στην πίστα ένα αγωνιστικό μονοθέσιο, το οποίο συμβάδιζε με τους κανονισμούς της Formula SΑΕ. Αυτό ήταν το πρώτο όχημα κατασκευασμένο από φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα στην πίστα του Fiorano στην Ιταλία. Τα τελευταία επτά χρόνια η ART μετρά οκτώ επιτυχημένες συμμετοχές στους αγώνες της Formula SAE, ενώ της έχουν απονεμηθεί αρκετά βραβεία.

Το… φοιτητικό πρωτάθλημα Formula 1
Ο διαγωνισμός Formula SAE είναι μία σειρά από διεθνείς αγώνες, όπου λαμβάνουν μέρος φοιτητικές ομάδες από πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Οι φοιτητές οργανώνουν, διοικούν και αναζητούν χορηγίες για μία αγωνιστική ομάδα, η οποία θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει ένα πρωτότυπο αγωνιστικό μονοθέσιο. Το αυτοκίνητο κατασκευάζεται με βάση την ιδέα ότι μία φανταστική κατασκευαστική εταιρεία έχει αναθέσει στην ART να αναπτύξει ένα μικρό μονοθέσιο τύπου Formula για παραγωγή 1.000 μονάδων το χρόνο. Το αυτοκίνητο εκτός από το μηχανολογικό σχεδιασμό και την απόδοση στην πίστα κρίνεται επίσης για την κοστολόγηση και την παρουσίασή του σε επίδοξους επενδυτές.
Κάθε χρόνο η επίσημη αγωνιστική περίοδος αρχίζει στα μέσα Μαΐου, με τον παλαιότερο διαγωνισμό να έχει πραγματοποιηθεί στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Ευρώπη οι αγώνες αρχίζουν με το διαγωνισμό της Formula Student στη θρυλική πίστα του Silverstone στο Νόρθχαμπτον της Αγγλίας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τους αγώνες στο ιστορικό Hockenheimring της Γερμανίας, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στην Ισπανία και στο Fiorano της Ιταλίας. Επίσης έχει διαγωνισμούς σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγώνες χρηματοδοτούνται από αυτοκινητοβιομηχανίες και αγωνιστικές ομάδες. Η ART έχει συμμετάσχει στους ευρωπαϊκούς αγώνες της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Ιταλίας.