Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΚΕΠΑ Γολγοθάς για τα άτομα με αναπηρίες και τους χρονίως πάσχοντες

Σε νέες περιπέτειες βρίσκονται τα άτομα με αναπηρίες και οι χρονίως πάσχοντες. Μπορεί η αναμονή, για να περάσουν από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), να έχει μειωθεί από τον έναν χρόνο στους δύο-τρεις μήνες, ωστόσο η πολιτεία βάζει… χέρι στο ποσοστό αναπηρίας μειώνοντάς το δραματικά.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων με τετραπληγία, στους οποίους οι επιτροπές των ΚΕΠΑ αποφάσισαν μείωση του ποσοστού αναπηρίας τους από το 80% στο 67% ή ακόμη και στο 50%, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται επίδομα αναπηρίας και να έχουν συμμετοχή στα φάρμακα.
«Πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις, στις οποίες είναι οφθαλμοφανές ότι η τετραπληγία υπάρχει και δεν αλλάζει. Συνεπώς πώς είναι δυνατόν να μειώνεται τόσο δραματικά το ποσοστό αναπηρίας; Προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα, στερώντας από ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και το δικαιούνται το επίδομα τετραπληγίας, που ανέρχεται σε 760 ευρώ, αλλά και άλλες παροχές, οι οποίες στηρίζονται σε ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (π.χ. απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, έκπτωση 50% στους λογαριασμούς της ΕΥΑΘ κ.λπ.). Αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι αυτοί να οδηγούνται σε απόγνωση, καθώς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους», τονίζει στη «Μ» ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Γιώργος Αυγουστίδης.
Επιπλέον εξηγεί ότι το άτομο με αναπηρία έχει δικαίωμα να καταθέσει ένσταση για τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπάρξει τελική απόφαση.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ακόμη και για τους ασθενείς που περιλαμβάνονται στη λίστα των 43 μη αναστρέψιμων ασθενειών τα προβλήματα συνεχίζονται. Σύμφωνα με όσα ισχύουν οι ασθενείς αυτοί πρέπει να λαμβάνουν γνωμάτευση με ποσοστό αναπηρίας που ισχύει εφ’ όρου ζωής. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Αυγουστίδης, σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνται γνωματεύσεις πενταετούς διάρκειας, γεγονός που θέτει σοβαρά εμπόδια στην αγορά αναπηρικών οχημάτων, για την οποία απαιτείται γνωμάτευση αορίστου χρόνου.
Ακόμη ένα θέμα που ταλαιπωρεί όσους περνούν από τα ΚΕΠΑ είναι το ότι στις επιτροπές που τα απαρτίζουν -συνήθως είναι τριμελείς- συχνά συμμετέχουν γιατροί ειδικότητας άσχετης με την πάθηση, για την οποία καλούνται να δώσουν γνωμάτευση. Σύμφωνα με τον κ. Αυγουστίδη αυτό συμβαίνει κυρίως στην περιφέρεια, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτημα για εξέταση από επιτροπή είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν και 46 ευρώ για το παράβολο.
«Είναι σημαντικό οι αρμόδιοι των ΚΕΠΑ να δώσουν λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, ενώ όσοι συμμετέχουν σε αυτά καλό είναι να επιμορφωθούν, ώστε να μη γίνονται αδικίες και λάθη στις γνωματεύσεις για τα ποσοστά αναπηρίας», επισημαίνει ο κ. Αυγουστίδης.