Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Βιομηχανία πλαστών διπλωμάτων

Βιομηχανία έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης για οδηγούς οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ να δώσουν εξετάσεις κατηγορούνται ότι έστησαν υπάλληλοι της διεύθυνσης Συγκοινωνιών και ιδιοκτήτες σχολών οδηγών στη Θεσσαλονίκη.


Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Από χθες στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου δικάζονται 90 κατηγορούμενοι για πλαστογραφία και δωροδοκία, μαζί με τους κατόχους των διπλωμάτων-μαϊμού.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ από τον Μάιο του 2011 και η δικογραφία σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως είχε τονιστεί και σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί, η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, ενώ οι εκπρόσωποι της τότε περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρουν πως τα ευρήματα εντοπίστηκαν από υπάλληλο και γι’ αυτό ειδοποιήθηκαν από την υπηρεσία οι εσωτερικές υποθέσεις.
Φάκελοι χωρίς δικαιολογητικά και χωρίς αποτελέσματα εξετάσεων, είτε σημάτων είτε οδήγησης, ήταν τα ευρήματα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ από την έρευνα στα γραφεία της διεύθυνσης Συγκοινωνιών Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρονται στο ογκώδες κατηγορητήριο της υπόθεσης. Σύμφωνα μ’ αυτό, από την έρευνα και για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 διαπιστώθηκε ότι 86 διπλώματα οδήγησης ήταν «μαϊμού» και δόθηκαν στους υποψήφιους οδηγούς αφού προηγουμένως πλήρωσαν σε σχολές οδηγών και υπαλλήλους από 200 έως και 3.300 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο εκείνη οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ακόμη 102 φάκελοι τέτοιων υποθέσεων είχαν εξαφανιστεί και ακόμη... αγνοούνται.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι περισσότεροι υποψήφιοι οδηγοί απέκτησαν δίπλωμα χωρίς να δώσουν εξετάσεις οδήγησης ή σημάτων και άλλοι δεν συμμετείχαν σε καμία από τις δύο διαδικασίες. Περιλαμβάνονται ακόμη περιπτώσεις στις οποίες οι υποψήφιοι απέτυχαν στις εξετάσεις και παρ’ όλα αυτά απέκτησαν κανονικά δίπλωμα. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ερασιτεχνικά διπλώματα.

Ο ΚΩΔΙΚΟΣ
Η δίκη των 90 κατηγορουμένων άρχισε με την κατάθεση προϊσταμένης στη διεύθυνση, η οποία διαβεβαίωσε ότι η εμπλοκή των υπαλλήλων σε κάθε φάκελο που εξετάζεται για τη χορήγηση άδειας οδήγησης προκύπτει από τον μυστικό κωδικό που χρησιμοποιείται από κάθε υπάλληλο. «Είναι προσωπικός και μυστικός, έρχεται με συστημένο φάκελο στην υπηρεσία για τον καθένα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι καταγραφές που έγιναν αφορούν συγκεκριμένους υπαλλήλους.
Πριν από την έναρξη της κατάθεσης της υπαλλήλου, που διακόπηκε για να συνεχιστεί την Πέμπτη, διατυπώθηκε αίτημα αναβολής που απορρίφθηκε. Ακόμη, η υπόθεση διαχωρίστηκε ως προς την κατηγορία της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης για τους υπαλλήλους, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε την ένσταση ακυρότητας των συνηγόρων, επειδή στο κατηγορητήριο γράφηκε λανθασμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα.