Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Β. Ελλάδα: Αυξήθηκαν κατά 30% οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους

Αύξηση κατά 30% παρουσιάζουν οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των άπορων και ανασφάλιστων ασθενών.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τους ήδη μειωμένους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία καλούνται να δείξουν το κοινωνικό πρόσωπό τους, ενώ εκτιμάται ότι το 2015 οι δαπάνες αυτές θα αυξηθούν κι άλλο.
Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει στη “ΜτΚ” ο υποδιοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτριος Τσαλικάκης και σημειώνει ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και αυτό της Αλεξανδρούπολης, όπου γίνονται και εξειδικευμένα χειρουργεία, έχουν επωμιστεί κατά κύριο λόγο το οικονομικό βάρος για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι Έλληνες και όχι αλλοδαποί.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι το 2013 η δαπάνη στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ήταν 2.328.487 ευρώ, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 2.250.000 ευρώ και στο “Θεαγένειο” και στο “ΑΧΕΠΑ” 1.255.104 ευρώ.
“Το 2013 στα δεκαέξι νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας το σύνολο της δαπάνης για τους ανασφάλιστους και άπορους ήταν 13.367.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ΥΠΕ 245 εκατ. ευρώ. Το 2014 καταγράφηκε αύξηση 30%, με το σύνολο της δαπάνης για τους ανασφάλιστους να φτάνει τα 17.400.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της περιφέρειας ήταν 220 εκατ. ευρώ. Εκτιμώ ότι το 2015, οπότε ο συνολικός προϋπολογισμός της περιφέρειας είναι μόλις 190 εκατ. ευρώ, η δαπάνη για τους ανασφάλιστους θα αυξηθεί και θα αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ”, τονίζει ο κ. Τσαλικάκης.
Εξηγεί ότι υπάρχουν δύο νόμοι που ορίζουν ποιοι ανήκουν στην κατηγορία των ανασφάλιστων και ποια διαδικασία ακολουθείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου τα νοσοκομεία να καλύπτουν τα έξοδα της νοσηλείας, των εξετάσεων και των χειρουργικών επεμβάσεών τους.
“Ο πρώτος νόμος ήταν στις 30 Νοεμβρίου 2006 και έφερε τις υπογραφές των τότε υπουργών Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Υπήρχαν όμως κάποια κενά στο πώς καθορίζονται οι ανασφάλιστοι και γι’ αυτό στις 5 Ιουνίου 2014 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις υπογραφές των υπουργών Άδωνι Γεωργιάδη, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση. Αυτή καθορίζει τους τρόπους, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο σύστημα υγείας των οικονομικώς αδύνατων πολιτών”, αναφέρει ο κ. Τσαλικάκης.

ΠΡΟΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ
Σύμφωνα με τον κ. Τσαλικάκη τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα και χωρίς κανείς υπεύθυνος να δίνει προτεραιότητα στο αν έχει να πληρώσει ή όχι ο ασθενής, στο αν έχει ασφάλιση ή όχι.
“Προέχει να γίνει καλά ο ασθενής. Τα επείγοντα εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς να πληρώσουν. Το μόνο στοιχείο που ζητάμε εκείνη τη στιγμή είναι το ονοματεπώνυμο. Εφόσον χρειαστεί νοσηλεία ή επέμβαση τις επόμενες ημέρες, παρέχεται, και μόλις αναρρώσει ο ασθενής, τότε ζητούνται στοιχεία και για την ασφάλισή του. Εάν είναι ανασφάλιστος, καταθέτει αίτημα για κάλυψη του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έλαβε από το νοσοκομείο και ενεργοποιείται η διαδικασία εξέτασης του αιτήματός του από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου”, τονίζει ο κ. Τσαλικάκης και συμπληρώνει ότι η επιτροπή αυτή συνήθως συνεδριάζει μία έως τρεις φορές την εβδομάδα.
Όσον αφορά τα προγραμματισμένα χειρουργεία και τις εξετάσεις, οι ανασφάλιστοι καταθέτουν πρώτα το σχετικό αίτημα, καθώς και διάφορα έγγραφα, όπως η φορολογική δήλωσή τους.
“Εξετάζουμε ενδελεχώς τα στοιχεία αυτά, διότι υπάρχουν και περιπτώσεις ανασφάλιστων που έχουν εισοδήματα. Συνεπώς, εάν ένας ανασφάλιστος ασθενής έχει για παράδειγμα εισοδήματα ύψους 35.000 ή 100.000 ευρώ ετησίως, δεν γίνεται να τον εξυπηρετήσουμε. Κι αυτό, γιατί θα αδικηθεί και θα αποκλειστεί ένας ανασφάλιστος με εισόδημα 6.000-8.000 ευρώ ετησίως, αφού τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους τα νοσοκομεία δεν είναι ανεξάντλητα. Πάντως πλέον όλες οι περιπτώσεις που εξετάζουμε και έχουν ανάγκη είναι πραγματικές”, σημειώνει ο κ. Τσαλικάκης και λέει χαρακτηριστικά ότι “η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους στους πολίτες του”.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους και άπορους ασθενείς επιβαρύνουν τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, οι οποίοι λόγω οικονομικής κρίσης είναι μειωμένοι έως και 40%.
“Ζητούμε να εξαιρεθεί το κονδύλι αυτό από τον τακτικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων ή, όσο ισχύει, ανά τακτά διαστήματα να καλύπτεται από το κράτος και το υπουργείο. Η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο και να μεριμνήσει, ώστε να δίνει πίσω τα χρήματα που δαπανώνται. Ειδικά για όσους έχουν βιβλιάριο πρόνοιας η δαπάνη που θα κάνει το νοσοκομείο για τον ασθενή συνήθως δεν θα πληρωθεί από το κράτος. Για παράδειγμα νοσοκομείο της περιφέρειάς μας δαπάνησε 1.250.000 για κάλυψη άπορων και ανασφάλιστων και έλαβε από το κράτος μόλις 25.000 ευρώ. Άλλο παράδειγμα το ‘ΑΧΕΠΑ’, το οποίο για το 2014 με προϋπολογισμό 29 εκατ. ευρώ δαπάνησε 1,5 εκατ. ευρώ για περίθαλψη ανασφάλιστων και δικαιούχων βιβλιαρίου απορίας”, επισημαίνει ο κ. Τσαλικάκης.
Επιπλέον τονίζει ότι “τα χρήματα επαρκούν, εάν γίνεται καλή διαχείριση κι αν όλοι εργάζονται. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε στοκ υλικών που δεν χρειάζονται στα νοσοκομεία. Οι εξετάσεις, τα χειρουργεία και τα υλικά πρέπει να γίνονται και να χρησιμοποιούνται με φειδώ και όχι με βάση την πελατεία”.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΥΑ
Η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Ιουνίου 2014, προβλέπει ότι δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης (πολυήμερης ή βραχείας) είναι:
α. Ανασφάλιστοι έλληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
β. Ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική ικανότητά τους λόγω οφειλών στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Αρμόδια για την κρίση των δικαιούχων είναι τριμελής επιτροπή του νοσοκομείου.
Σε κάθε νοσοκομείο ορίζονται τριμελείς επιτροπές από το διοικητή κατά περίπτωση στον παθολογικό, χειρουργικό και ψυχιατρικό τομέα.
Οι εν λόγω επιτροπές συγκροτούνται από το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας ως πρόεδρο, το συντονιστή διευθυντή του αντίστοιχου τομέα και το διευθυντή της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας ως μέλη. Με την ίδια απόφαση γραμματέας της επιτροπής ορίζεται διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας.
Για τις κατηγορίες δικαιούχων ορίζεται:
α. Για τους έχοντες πρόβλημα υγείας παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη, μόνον εφόσον προσκομίσουν με αίτησή τους ιατρική γνωμάτευση υπογεγραμμένη από το θεράποντα γιατρό και τον προϊστάμενο του αντίστοιχου τμήματος στην τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου στο οποίο έχουν παραπεμφθεί.
Συνεδριάζουν άμεσα, προκειμένου να λάβουν απόφαση επί των υποβαλλόμενων αιτημάτων, και εισηγούνται στο διοικητικό συμβούλιο για την τελική έγκριση της δαπάνης. Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη αυτών αφορά εξ ολοκλήρου ό,τι έχει σχέση με την πάθησή τους και παρέχεται μόνον από το νοσοκομείο που τους παρακολουθεί και για όσο διάστημα χρειάζεται.
β. Για τους προσερχόμενους στα επείγοντα ορίζεται ως προϋπόθεση ο χαρακτηρισμός των περιστατικών ως επειγόντων από τον υπεύθυνο των ΤΕΠ. Για την εν λόγω κατηγορία παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη, μόνον εφόσον προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από τον υπεύθυνο των ΤΕΠ στις οριζόμενες επιτροπές, και ακολουθείται η ως άνω οριζόμενη διαδικασία.
Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη αυτών αφορά το χρονικό διάστημα από την προσέλευση στα επείγοντα μέχρι τη γραπτή διαβεβαίωση των υπευθύνων ιατρών ότι διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις ή επεμβατικές πράξεις και δεν κινδυνεύει πλέον η υγεία τους.
- Οι οριζόμενοι δικαιούχοι νοσοκομειακής περίθαλψης παραπέμπονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ από τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΠΕΔΥ και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Για τις ως άνω περιπτώσεις η ασφαλιστική ικανότητα βεβαιώνεται από το οικείο ασφαλιστικό ταμείο ή οποιονδήποτε φορέα νομιμοποιείται για τη βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας. Οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαπίστωση της ασφαλιστικής ικανότητας διενεργούνται αυτεπάγγελτα από τα νοσοκομεία.
- Οι αποφάσεις των ανωτέρω οριζομένων τριμελών επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων δύνανται να υπόκεινται σε έλεγχο από το ΣΕΥΠΠ.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να έχουν ΑΜΚΑ, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

Δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης (2013)
Κατηγορία δαπάνης “Ιπποκράτειο” “ΑΧΕΠΑ” “Αγ. Παύλος” “Θεαγένειο" Αλεξανδρούπολη
Σύνολο μηνιαίας δαπάνης ελλήνων υπηκόων κατόχων βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας 1.204.590,51 953.424,90 260.419,05 2.203.751,26 1.942.994,53
Σύνολο μηνιαίας δαπάνης ελλήνων ανασφάλιστων 887.979,54 163.952,52 68.268,03 45.600,34 340.311,54
Σύνολο μηνιαίας δαπάνης αλλοδαπών ανασφάλιστων 121.914,72 79.821,07 12.392,13 1.921,49 45.181,00

Πρωτοβουλία “Νοιάζομαι” στο “Θεαγένειο”
Εκτός από τα χρήματα που βγαίνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό του “Θεαγενείου” για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ογκολογικών ασθενών, η διοίκηση του νοσοκομείου εδώ και έναν χρόνο έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία που αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας σε άπορους και ανασφάλιστους ογκολογικούς ασθενείς και στην οποία συμβάλλουν είτε οικονομικά είτε με τις υπηρεσίες τους φορείς της Θεσσαλονίκης, εταιρείες, ιδιώτες και απλοί πολίτες.
Πρόκειται για τη δράση “Νοιάζομαι: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης”, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη και την προσφορά της Δώρας Ευσταθίου, που διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του “Θεαγενείου” και με την οποία πραγματώθηκε η ιδέα για το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ήδη από το Φεβρουάριο του 2014 έως και το τέλος του 2014 εξυπηρετήθηκαν 121 ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς, εκ των οποίων οι 93 εξετάστηκαν δωρεάν, οι επτά υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, οι δώδεκα έκαναν χημειοθεραπείες και οι εννέα νοσηλεύτηκαν.
Παράλληλα στον έναν χρόνο λειτουργίας του το Δίκτυο δέχτηκε προσφορές φαρμάκων από εταιρείες και ιδιώτες, αξίας 400.000 ευρώ, ενώ το ίδιο το Δίκτυο έδωσε φάρμακα και επιθέματα αξίας 200.000 ευρώ στο ιατρείο πόνου και τη μονάδα εντατικής θεραπείας του “Θεαγενείου”, καθώς και φάρμακα στους “Γιατρούς του Κόσμου” και στο Σύλλογο Διαβητικών Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των αναγκών των ογκολογικών ασθενών.