Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Άρχισε η διανομή κουπονιού για φτηνό ψωμί

Ψωμί και όλα τα είδη αρτοποιείου με έκπτωση 20% μπορούν να προμηθεύονται στο εξής 230.000 πολίτες σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Δικαιούχοι του εκπτωτικού κουπονιού, το οποίο άρχισε να χορηγείται και να εξαργυρώνεται από περίπου 2.000 αρτοποιεία στους επτά νομούς, είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

THΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com
Πρόκειται για τη δράση “Γείτονες”, την οποία προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τα σωματεία αρτοποιών των επτά περιφερειακών ενοτήτων. Ήδη οι ωφελούμενοι άρχισαν να προμηθεύονται το ημερήσιο κουπόνι τους από τις κατά τόπους υπηρεσίες Πρόνοιας, αλλά και τους συλλόγους στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι, ωστόσο εκτιμάται ότι η ζήτηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Φάνη Παππά, τα περίπου 2.000 αρτοποιεία στην Κεντρική Μακεδονία θα φέρουν το ειδικό σήμα στη βιτρίνα τους και με τα 26 εκπτωτικά κουπόνια για κάθε μήνα (ένα για κάθε μία από τις εργάσιμες ημέρες των αρτοποιείων) θα μπορούν να αγοράζουν με έκπτωση 20% όχι μόνο το ψωμί αλλά όλα τα παραγόμενα είδη από τους αρτοποιούς (κουλούρια, μπισκότα, γλυκίσματα κτλ.).
Συνολικά οι δικαιούχοι είναι 200.000 άνεργοι, 30.000 πολύτεκνοι και οι 10.000 μονογονεϊκές οικογένειες σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Το πρόγραμμα επρόκειτο να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, υπήρξε καθυστέρηση στην εκτύπωση των κουπονιών, τα οποία όμως η περιφέρεια παρέλαβε τις προηγούμενες ημέρες. Η πρωτοβουλία της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία σκοπεύει να προωθήσει και άλλες ανάλογες δράσεις για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, εντάσσεται στο πλαίσιο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής της, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την επόμενη πενταετία. “Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε όσο γίνεται τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην Κεντρική Μακεδονία, που συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση” ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης. Σημείωσε ακόμα πως η συγκεκριμένη κοινωνική δράση αντανακλά την ουσιαστική έννοια του όρου “Γείτονες”, καθώς οι αρτοποιοί θα παρέχουν παραγόμενα προϊόντα υψηλής ποιότητας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους κλάδους επαγγελματιών.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΚΟΥΠΟΝΙΩΝ
Οι δικαιούχοι της έκπτωσης μπορούν να παραλάβουν το μπλοκ με τα 26 κουπόνια από τις κατά τόπους διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, καθώς και από τους τοπικούς συλλόγους πολυτέκνων, οι οποίοι ήδη έχουν ενημερώσει τα μέλη τους που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο, την κατοχή του μπλοκ και την απόδοση του κουπονιού στο αρτοποιείο με το αναγνωρισμένο σήμα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει ότι το όφελος θα λαμβάνουν απευθείας οι δικαιούχοι.
Η κοινωνική δράση “Γείτονες” θα διαρκέσει σε πρώτη φάση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, ώστε να καλυφθεί και η περίοδος των εορτών, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και το 2015.
Αναφερόμενος στη διάρκεια του προγράμματος αλλά και στην πρόθεση της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να το επεκτείνει, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός κοινωνικού πλέγματος προστασίας και αλληλοβοήθειας για τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. “Όλοι αυτοί που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών, δεν περιμένουν περιγραφή του προβλήματος αλλά συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με πρακτικές ενέργειες που αφορούν την υλοποίηση μέτρων υποστήριξης και ανακούφισης”, ανέφερε χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινωνική αυτή δράση θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, καθώς η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρηματίες και άλλων κλάδων.