Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Φτηνή και ιδιαίτερα σαγηνευτική

Πόλεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανεξερεύνητοι θησαυροί. Αυτό είναι το κοινό που έχουν και οι 100 πόλεις -μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη και ακόμη δύο ελληνικές- που καταλαμβάνουν μια θέση στη λίστα της μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr, ως οι best value αστικοί προορισμοί που αξίζει να ανακαλύψουν οι ταξιδιώτες τη χρονιά που έρχεται.

Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

Πόλεις - στολίδια με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία, που για να τα εξερευνήσει κανείς, δεν χρειάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ή, αλλιώς, προορισμοί χαρακτηρισμένοι ως “best value for money” (ελλ. χαμηλό κόστος σε σύγκριση με το μέγεθος της ωφέλειας). Από το Μόσταρ της Βοσνίας μέχρι την μακρινή Κίνα και την πόλη Λιγιάνγκ, ο κατάλογος με τις 100 ομορφότερες και πιο οικονομικές -όσον αφορά στο κόστος διανυκτέρευσης- πόλεις του κόσμου που αξίζει να ανακαλύψουν όλοι οι “ψαγμένοι επισκέπτες”, περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Η λίστα που προέκυψε είναι αποτέλεσμα του αριθμού των αναφορών (140 εκατ.) που έχουν γραφτεί σε περισσότερες από 200 διαφορετικές ιστοσελίδες κρατήσεων και του μέσου όρου ξενοδοχειακών τιμών των πόλεων αυτών από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014. Σύμφωνα με τη δημοφιλή μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών trivago.gr, και οι 100 πόλεις έχουν μακραίωνη ιστορία, πολλά αξιοθέατα και, κατά βάση, είναι πρωτίστως γνωστές στους πολίτες των χωρών στις οποίες ανήκουν.
Πρώτη πόλη στη λίστα των 100 best value πόλεων για το 2015 είναι το Μόσταρ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με δημοτικότητα 97,3%. Η πόλη που πήρε το όνομά της από το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, τη γέφυρα Στάρι Μοστ, έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία. Η γέφυρα ανακατασκευάστηκε το 2004 στα πρότυπα της παλιάς, η οποία καταστράφηκε από τους Κροάτες στον πόλεμο της Βοσνίας και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ Κάθε χρόνο και μία διάκριση
Η συμπρωτεύουσα, καταλαμβάνει την 95η θέση με ποσοστό δημοτικότητας 90,07% και μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο τα 67 ευρώ. “Η αγαπημένη πόλη των Ελλήνων, που ξέρει πώς να φυλακίζει τις καλύτερες στιγμές των ταξιδιωτών που την επιλέγουν, αποτελεί μια από τις πόλεις που αξίζει να ανακαλύψουν τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που συνοδεύει τη λίστα “Top 100”, και υπογραμμίζεται ότι, “o Λευκός Πύργος, τα κάστρα, ο τάφος του Φιλίππου στην κοντινή Βεργίνα, είναι λιγοστά μόνο από τα αξιοθέατα που χρήζουν επίσκεψης. Όταν η νύχτα πέσει η πόλη “φοράει τα καλά της” και υπόσχεται να κάνει τους επισκέπτες της να περάσουν υπέροχα. Και αυτή είναι μια υπόσχεση που η Θεσσαλονίκη πάντα πραγματοποιεί…”.
Σύμφωνα με τον Σπύρο Πέγκα, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης για δράσεις τουρισμού και διεθνών σχέσεων, “κάθε χρόνο η πόλη κερδίζει νέες διακρίσεις. Εργαζόμαστε για να βάλουμε την πόλη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και η σημαντική άνοδος των διανυκτερεύσεων δείχνει ότι είμαστε εντός των στόχων που έχουμε θέσει. Όσο βελτιώνεται και εμπλουτίζεται το τουριστικό πακέτο της Θεσσαλονίκης, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των επισκεπτών της”.
Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Γιάννης Γιώργος πιστεύει ότι “και η συγκεκριμένη διάκριση είναι το αποτέλεσμα της από κοινού προσπάθειας δήμου, περιφέρειας, ένωσης ξενοδόχων και λοιπών φορέων. Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα φόντα να γίνει ένας πρώτης γραμμής city break προορισμός”. 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ Στην 25η θέση τα Χανιά, στην 39η το Ναύπλιο
Αρκετά ψηλά στη λίστα και, συγκεκριμένα, στην 25η θέση βρίσκονται τα Χανιά της Κρήτης με ποσοστό δημοτικότητας 95,79% και μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 70 ευρώ. Τα Χανιά θεωρούνται μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες πόλεις παγκοσμίως, καθώς κάθε σοκάκι της κρύβει και μια πτυχή της ιστορίας. Η παλιά πόλη με τα γραφικά καλντερίμια και ο λόφος Καστέλι με το βυζαντινό φρούριο που ορθώνεται πάνω από το τουρκικό τζαμί στο ενετικό λιμάνι, είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα της πόλης.
Λίγο παρακάτω, στην 39η θέση, βρίσκεται η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο, με ποσοστό δημοτικότητας 95,04% και μέση τιμή τα 87 ευρώ. Ίσως, μια από τις λίγες ελληνικές πόλεις που δε χρειάζεται συστάσεις ούτε για την ιστορία της ούτε για την ομορφιά της. Η πλατεία Συντάγματος, το Μπούρτζι και η αρχαία Επίδαυρος (βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση), είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.