Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΣΑΜ ΤΣΕΚΟΥΑΣ «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αλλάξει»

Ο Σαμ Τσεκουάς, ένας σύγχρονος φιλέλληνας με καταγωγή από τη Νιγηρία, επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου σπούδασε, δηλώνει ευγνώμων για την ελληνική του παιδεία και εφευρίσκει τρόπους να ανταποδώσει.

Της Μαρίας Τερζούδη

Με ενθουσιασμό που ταιριάζει περισσότερο σε έφηβο, ο κ. Τσεκουάς μιλά για την επαφή του με την Ελλάδα, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη. Με αφορμή το βιβλίο του «Το θαύμα να νιώθεις Έλληνας», τη σχετική ομιλία του σε εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων του ΑΠΘ αλλά και τη συνεργασία του με το Ελληνικό Κολέγιο (ένα πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού που απευθύνεται σε αμερικανούς εφήβους και θα υλοποιηθεί πιλοτικά το ερχόμενο καλοκαίρι), ο Νιγηριανός που σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ και σήμερα ζει και εργάζεται στην Αμερική έχει να αφηγηθεί και να πει πολλά. Το να έρθει στην Ελλάδα έγινε γι’ αυτόν όνειρο ζωής αφότου διάβασε και εντυπωσιάστηκε από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, εδώ γνώρισε τους καλύτερούς του φίλους, εδώ επιστρέφει τακτικά - τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Μιλώντας άπταιστα ελληνικά, ο «δρ Σαμ», όπως τον λένε όσοι τον γνωρίζουν λίγο καλύτερα, επιμένει, ιδίως απευθυνόμενος σε μαθητές και νέους, στη σημασία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, στη σημασία που έχουν τα ερεθίσματα για τις κατοπινές επιλογές τους, στο χρήσιμο μάθημα ότι «η κοινωνία δεν σου χρωστά τίποτα».
Μιλώντας σε μαθητές του Ελληνικού Κολεγίου και λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, εξήρε τη σημασία της συνετής οικονομικής διαχείρισης και της ισορροπίας. «Μετράς πόσα χρήματα έχεις στην τσέπη και αποφασίζεις πώς θα τα διαχειριστείς. Μια κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να κάνει ακριβώς το ίδιο. Ό,τι έχουμε κληρονομήσει είναι συνήθως αρκετό για μια ζωή καλύτερη από αυτή των προγόνων μας. Θέλω να τονίσω αυτό που είπε ο Κένεντι, ‘σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου, όχι τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα’. Η χώρα αρκεί να επενδύει διαρκώς στην παιδεία. Αυτοί που πρέπει να αλλάξουν την Ελλάδα και να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα είστε εσείς οι νέοι. Η χώρα μπορεί κι εσείς πρέπει να την αλλάξετε».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ο Σαμ Τσεκουάς ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80, αφού είχε γίνει δεκτός κατόπιν εξετάσεων, και σπούδασε στην Οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ. «Αν δεν είχα ανθρώπους να με στηρίξουν ίσως να έφευγα από την πρώτη εβδομάδα», λέει χαρακτηριστικά, ενώ δεν ξεχνά και τις δυσκολίες που συνάντησε μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα: «Υπήρχαν φορές που έκλαιγα και ένιωθα απόγνωση γιατί δεν καταλάβαινα τι λένε οι καθηγητές μου». Ως αλλοδαπός δεν μπορούσε να παραμείνει και να εργαστεί στην Ελλάδα και έφυγε στην Αμερική.
Αναφερόμενος στο σήμερα, ως «όπλα» κατά της κρίσης ξεχωρίζει τον τουρισμό και την παιδεία. «Δεν επιτρέπεται η Ελλάδα να μην έχει την καλύτερη πανεπιστημιακή Φιλοσοφική σχολή στον κόσμο. Οι φοιτητές από όλο τον κόσμο θα έπρεπε να φοιτούν για ένα τρίμηνο, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τη χώρα του Αριστοτέλη, του Σωκράτη, του Πλάτωνα. Παράλληλα, φανταστείτε τα έσοδα από μια τέτοια πρωτοβουλία. Ο τουρισμός και η παιδεία είναι οι καλύτεροι τρόποι για την καταπολέμηση της κρίσης στην Ελλάδα».

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ»
«Έχουν περάσει τριάντα χρόνια και οι καλύτεροί μου φίλοι εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ. Ξέρετε πόσα κλειδιά από σπίτια έχω; Σπίτια που μπορώ να πάω ό,τι ώρα θέλω, να καθίσω και να πω ‘πού είναι ο καφές;’. Αυτό είναι κατόρθωμα», λέει συγκινημένος. Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τόσο κατά την περίοδο των σπουδών του στην Ελλάδα όσο και έπειτα, επιλέγει να σκέφτεται θετικά: «Η ζωή έχει πάντα τα πάνω και τα κάτω της. Αν θέλει κανείς να ασχολείται με τα κάτω, τα αρνητικά, ας το κάνει. Εγώ επιλέγω να ασχολούμαι με τα θετικά. Έχω φάει και ξύλο σε διάφορα μέρη, επειδή είμαι αυτός που είμαι, αλλά σε τι θα βοηθήσει να το λέω; Συχνά με ρωτούν για τους χρυσαυγίτες και πάντα απαντώ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που τους αγκαλιάζει όλους. Τίποτε από τη διαγωγή που πήρα από τη χώρα σας δεν μου δίδαξε να βλέπω κάποιον ξένο και να τον δέρνω. Εκείνο ίσως που θα έπρεπε να ρωτάμε είναι πού βρίσκονται ο νόμος και η αστυνομία για να προστατεύσουν οποιονδήποτε έχει ανάγκη».
Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία του με τη «ΜτΚ», ο «δρ Σαμ» επανέρχεται στην αγάπη του για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα που αγαπώ. Εδώ βλέπω τα όνειρά μου. Ακόμη κι όταν περπατάω στους δρόμους της Νέας Υόρκης, βλέπω την Ελλάδα. Αν μπορούσα να κάνω ακόμα περισσότερα γι’ αυτήν, θα πήγαινα σε κάθε επιμελητήριο και θα έψαχνα τρόπο να βρεθούν αγορές για τα ελληνικά προϊόντα. Η Ελλάδα χρειάζεται συνάλλαγμα. Θα πήγαινα και στον πρωθυπουργό και θα του ζητούσα να φτιάξουμε τις καλύτερες φιλοσοφικές, και όχι μόνο, πανεπιστημιακές σχολές, να έρθουν παιδιά από το εξωτερικό, να τους προσφέρουμε ερεθίσματα να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνισμό».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη ο Σαμ Τσεκουάς έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου εγκαταστάθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης. Όπως εξιστορεί σήμερα ο ίδιος «φτάνοντας στην Αμερική, έψαχνα ελληνικά βιβλιοπωλεία και δεν έβρισκα. Ήθελα να διατηρήσω οπωσδήποτε την επαφή μου με την Ελλάδα, σκεφτόμουν ότι αυτός ο πολιτισμός είναι τόσο πολύτιμος που πρέπει να τον μοιράζεται κανείς με τον κόσμο. Έτσι, έφτιαξα το μοναδικό εδώ και 26 χρόνια ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη, ταξιδεύω για εκδηλώσεις και ομιλίες όπου υπάρχουν Έλληνες. Είμαι Νιγηριανός αλλά και Έλληνας, και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Κατά κάποιον τρόπο, αντί να με ‘υιοθετήσει’ η Ελλάδα, την ‘υιοθέτησα’ εγώ».