Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ξέφραγο αμπέλι τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη


Ξέφραγο αμπέλι θυμίζουν τα δημόσια νοσοκομεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων σε θαλάμους ασθενών, γραφεία γιατρών και αποδυτήρια νοσηλευτών τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Οι επιτήδειοι δρουν συνήθως στις εφημερίες και τις ώρες του επισκεπτηρίου, ξαφρίζοντας κινητά, χρήματα, τσάντες, ακόμη και… τηλεοράσεις, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να φορέσουν λευκές ποδιές προσποιούμενοι τους γιατρούς.
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ», «Ιπποκράτειο», «Γ. Γεννηματάς» και «Άγιος Δημήτριος». Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι αυτών των ιδρυμάτων, η φύλαξη δεν είναι επαρκής, καθώς τα άτομα που απασχολούνται είναι ελάχιστα και δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Στο έλεος κλεφτών βρίσκεται και το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (γνωστό ως Λοιμωδών), το οποίο έχει βάλει λουκέτο, αλλά τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός του παραμένουν αφύλακτα και εκτεθειμένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από δέκα ημέρες άγνωστοι μπήκαν στο κτίριο του νοσοκομείου και έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα εξαρτήματα, όλα αντικείμενα αξίας που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι πολίτες.
Όπως δηλώνει στη «Θ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «ΑΧΕΠΑ» Χαράλαμπος Κοροξενός, στο «ΑΧΕΠΑ» δεν ευοδώθηκε ο διαγωνισμός για ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία σεκιούριτι και αυτή τη στιγμή το ρόλο του φύλακα-θυρωρού έχουν αναλάβει υπάλληλοι του νοσοκομείου, οι οποίοι τρέχουν και δεν φτάνουν.
«Έχουμε περίπου επτά υπαλλήλους του νοσοκομείου για τη φύλαξη, οι οποίοι ουσιαστικά κάνουν τους θυρωρούς. Έχουμε τέσσερις εισόδους και δεν φτάνει ο αριθμός των φυλάκων. Καταγράφονται πολλά περιστατικά κλοπών, κυρίως από περιθωριακά άτομα. Τη στήνουν σε κλινικές με τακτικά εξωτερικά ιατρεία, όπως η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ, όπου οι ασθενείς μπαινοβγαίνουν γρήγορα για σύντομης διάρκειας επεμβάσεις. Μόλις αδειάζει το κρεβάτι, μπαίνουν και κλέβουν κινητά και πορτοφόλια», τονίζει ο κ. Κοροξενός και προσθέτει: «Υπάρχουν και πιο σοβαρά περιστατικά. Πρόπερσι ήμασταν όλοι για Ανάσταση στο προαύλιο του νοσοκομείου και κάποιοι μπήκαν και έκλεψαν το παγκάρι της εκκλησίας που λειτουργεί στο διάδρομο. Πριν από πέντε χρόνια ένοπλοι είχαν ληστέψει το ταμείο του νοσοκομείου».
Σύμφωνα με τον ίδιο κάποιοι βάζουν στόχο τις ντουλάπες στους χώρους όπου αλλάζουν οι εργαζόμενοι. Παραβιάζουν τις κλειδαριές και παίρνουν τσάντες, πορτοφόλια, χαρτιά και ρούχα. Κρατάνε αυτά που θέλουν (ρολόγια, κινητά, χρήματα) και τα υπόλοιπα αντικείμενα τα βρίσκουν οι εργαζόμενοι πεταμένα στους χώρους του νοσοκομείου.
«Η κατάσταση παραμένει ίδια με το πέρασμα των χρόνων. Πολλοί δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά. Την ημέρα είναι πιο εύκολο με την κίνηση που υπάρχει να μπει κάποιος και να κλέψει σε σύγκριση με το βράδυ. Μερικοί φορούν και άσπρες ποδιές και παριστάνουν τους γιατρούς. Δεν νιώθουμε ασφαλείς», λέει ο κ. Κοροξενός.
Την απογοητευτική εικόνα επιβεβαιώνει και ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αρκετές κλοπές σε κλινικές αλλά και σε γραφεία γιατρών, ενώ είναι δύσκολος ο έλεγχος λόγω ελλιπούς φύλαξης.
«Δυστυχώς η διένεξη των εταιρειών σεκιούριτι, που παίζουν ένα απίστευτο παιχνίδι, έχει αφήσει χωρίς φύλαξη το νοσοκομείο εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια. Για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, προσφεύγουν η μία εναντίον της άλλης στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να καταργηθεί ο τελευταίος διαγωνισμός για τη φύλαξη του νοσοκομείου και να υφιστάμεθα μεγάλη ταλαιπωρία. Επιπλέον δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ανάθεση ούτε προσλήψεις, για να λύσουμε το πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Παντελιάδης και αναφέρει ότι προς το παρόν χρέη φυλάκων εκτελούν υπάλληλοι του νοσοκομείου, οι οποίοι είναι ελάχιστοι σε αριθμό και δεν μπορούν ούτε ρεπό να πάρουν.

ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΓΚΕΛΑ
Περιστατικά κλοπών καταγράφονται και στο «Ιπποκράτειο». Όπως αναφέρει στη «Θ» ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του νοσοκομείου Χρήστος Στεφανίδης, υπάρχουν επιτήδειοι που μπαίνουν και σε κάποιους θαλάμους και σε αποδυτήρια γιατρών και εργαζομένων και κλέβουν κυρίως κινητά και πορτοφόλια. Στις εφημερίες είναι χειρότερη η κατάσταση, καθώς προσέρχεται πολύς κόσμος και οι πόρτες είναι ανοιχτές.
«Να φανταστείτε ότι από την Παιδοχειρουργική κλινική έκλεψαν δύο κινητά συναδέλφων και την τηλεόραση από το γραφείο των γιατρών. Σε όλο το νοσοκομείο υπάρχουν αυτοκόλλητα που προειδοποιούν τους ασθενείς και τους συγγενείς τους να μην αφήνουν αφύλαχτα τα προσωπικά αντικείμενα. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει συλληφθεί κάποιος», επισημαίνει ο κ. Στεφανίδης.
Την κατάσταση επιβεβαιώνει και ο διοικητής του «Ιπποκράτειου» Γιώργος Καλτσίδης, ο οποίος σημειώνει ότι είναι πολύ δύσκολο σε μία τεράστια έκταση, όπως αυτή στην οποία εκτείνεται το νοσοκομείο, να υπάρχει φύλαξη σε κάθε σημείο. Ειδικά όταν εφημερεύει, οπότε προσέρχονται πάνω από 1.200 άτομα, εκ των οποίων ούτε καν τα 200 δεν είναι επείγοντα.
«Εμφανίζονται κατά καιρούς κρούσματα κλοπών. Για το λόγο αυτό συνιστούμε στους ασθενείς να μην κουβαλούν μαζί τους τιμαλφή ή να τα δίνουν στους οικείους τους, ενώ συμβουλεύουμε και τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να είναι προσεκτικοί. Έχουμε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης με ανθρώπους που είναι συνήθως στις πύλες του νοσοκομείου», εξηγεί ο κ. Καλτσίδης.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο «Γ. Γεννηματάς», όπου, όπως περιγράφει στη «Θ» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης, πριν από δύο χρόνια άγνωστοι ξήλωσαν τα κάγκελα, ανέβηκαν με συρματόπλεγμα από την πίσω πύλη και κανείς δεν τους πήρε χαμπάρι. Στόχος ήταν το χρηματοκιβώτιο του φαρμακείου, στο οποίο νόμιζαν ότι θα βρουν χρήματα, αλλά είχε φάρμακα.
«Και στα ιατρεία έχουν γίνει κλοπές. Πήραν έξι οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συνήθως οι δράστες μπαίνουν στη γενική εφημερία. Χτυπάνε και σε θαλάμους ασθενών κλέβοντας κινητά τηλέφωνα και πορτοφόλια και συνεπώς συνιστούμε στους ασθενείς να δίνουν τα τιμαλφή στους συγγενείς τους», λέει ο κ. Κετικίδης.
Αναφερόμενος στη φύλαξη τονίζει ότι «το σχετικό κονδύλι στο ‘Γ. Γεννηματάς’ επαρκεί για ένα άτομο το πρωί και ένα το απόγευμα αλλά για κανένα το βράδυ. Στην εφημερία υπάρχει μόνον ένας φύλακας και το νοσοκομείο κάνει οκτώ εφημερίες το μήνα. Η φύλαξη είναι ελλιπής, αν και υπάρχουν κάμερες στις εξόδους».
Συχνό φαινόμενο είναι οι κλοπές και στον «Άγιο Δημήτριο». Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Δημήτρης Μαυρόπουλος δηλώνει σχετικά στη «Θ»: «Πρόσφατα άνοιξαν τον έναν από τους δύο χώρους όπου ξεντύνεται το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι δύο χώροι, ένας για τους άνδρες και ένας για τις γυναίκες. Παραβίασαν το χώρο των γυναικών, έσπασαν τις κλειδαριές και πήραν χρήματα, ταυτότητες, κάρτες, ακόμη και στολές. Μία συνάδελφος μπήκε στο χώρο, την ώρα που ο κλέφτης έφευγε από το παράθυρο. Φαντάζεστε το σοκ. Υπάρχουν βέβαια και επιτήδειοι που μπαίνουν και σε θαλάμους στη γενική εφημερία και παίρνουν κινητά και χρήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρόπουλο «οι σεκιουριτάδες στο νοσοκομείο δεν επαρκούν. Έχουν μείνει μόλις τρία άτομα, ένα το πρωί, ένα το απόγευμα κι ένα το βράδυ. Ζητάμε τη φύλαξη των χώρων, διότι τώρα με την κρίση περισσότεροι προβαίνουν σε κλεψιές». Να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα στα προσωπικά αντικείμενά τους συνιστούν στους ασθενείς και οι υπεύθυνοι στο «Γ. Γεννηματάς».
Ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και Άγιος Δημήτριος» Παύλος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι γίνεται ενημέρωση σε ασθενείς και συνοδούς να κλειδώνουν τα πολύτιμα αντικείμενά τους σε κάποια ντουλάπια. Επίσης συνιστάται και στους γιατρούς και τους εργαζόμενους να φυλάσσουν τα προσωπικά είδη τους στους φοριαμούς, καθώς και να κλειδώνουν τις πόρτες των γραφείων τους.
«Το επισκεπτήριο είναι μία καλή δικαιολογία για τους δράστες, ώστε να μπορέσουν να μπουν στο νοσοκομείο, προσποιούμενοι ότι πάνε να δουν κάποιον δικό τους ασθενή ή έναν γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία. Φύλαξη έχουμε και τηρούμε ό,τι προβλέπει ο νόμος. Εάν ο φύλακας ειδοποιηθεί για κάποιο συμβάν, τότε παρεμβαίνει», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο εξοπλισμός του Λοιμωδών θα μεταφερθεί σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο
Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Κωνσταντίνος Μόσχος εξηγεί στη «Θ»: «Στα νοσοκομεία έχουμε για φύλαξη εταιρείες σεκιούριτι. Αυτές φυλούν την περιουσία του νοσοκομείου και δεν είναι δυνατόν να προσέχουν τα προσωπικά αντικείμενα γιατρών και ασθενών. Τα χρήματα των προϋπολογισμών των νοσοκομείων επαρκούν για το θέμα της φύλαξης. Ταυτόχρονα έχουμε ζητήσει από τα νοσοκομεία να έχουν ασφαλισμένες και κλειδωμένες τις αποθήκες με όλα τα υλικά. Επίσης οι γιατροί να κλειδώνουν τα γραφεία».
Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) ο κ. Μόσχος επισημαίνει ότι «στόχος μας είναι να μεταφέρουμε όλο τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα σε άλλον χώρο. Είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης ενός χώρου προς ενοικίαση, προκειμένου να βάλουμε εκεί τα μηχανήματα, μαζί και με εξοπλισμό που υπάρχει από ιατρεία του ΠΕΔΥ που έκλεισαν. Μέχρι να γίνει αυτό, τον εξοπλισμό του Λοιμωδών θα τον μεταφέρουμε σε αποθήκες που υπάρχουν σε ‘ΑΧΕΠΑ’ και ‘Ιπποκράτειο’».