Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πόλεμος καταστηματαρχών με ελεγκτές του δήμου για τα τραπεζάκια στην Αριστοτέλους

Στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου πέρασαν μία νύχτα ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Λευτέρης Κιοσέογλου, τρεις ελεγκτές-υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, ο ιδιοκτήτης καφετέριας της πλατείας Αριστοτέλους και ο πατέρας του, ως προσωρινά υπεύθυνος, που είναι συνταξιούχος αστυνομικός.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Μεταξύ ελεγκτών και ιδιοκτητών προηγήθηκαν αντεγκλήσεις σε έλεγχο που έγινε για τα τραπεζοκαθίσματα, που κατέληξαν σε μηνύσεις μεταξύ τους.
Ο έλεγχος στο συγκεκριμένο κατάστημα της πλατείας Αριστοτέλους ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, όμως ο προσωρινά υπεύθυνος 48χρονος συνταξιούχος αστυνομικός αρνήθηκε να παραδώσει στους ελεγκτές απόδειξη της ταμειακής, προκειμένου να βεβαιωθεί πρόστιμο με βάση την «ταυτότητα» της επιχείρησης και το έκανε μόνο μετά την άφιξη αστυνομικών που κλήθηκαν στο σημείο. Ο 48χρονος κατήγγειλε ταυτόχρονα ότι οι υπάλληλοι μεροληπτούν σε βάρος της επιχείρησης του γιου του (την έχει σε ποσοστό 33%) και συγκεκριμένα ότι δεν έκαναν έλεγχο στο διπλανό κατάστημα, όπως και ότι του βεβαίωσαν παράβαση που αφορούσε πάλι τον γείτονά του.
Στην υπόθεση ενεπλάκη ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του τμήματος Ελεγκτών και Επιδοτών Λευτέρης Κιοσέογλου, ο οποίος επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκαν οι υπάλληλοι και βρέθηκε και ο ίδιος κρατούμενος, καθώς συνελήφθη ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ο ίδιος με τους ελεγκτές αλλά και ο ιδιοκτήτης με τον πατέρα του παραπέμφθηκαν χθες να δικαστούν στο αυτόφωρο, από το οποίο πήραν αναβολή για αύριο. Προηγουμένως έμειναν για μία νύχτα στο αστυνομικό τμήμα και την Τρίτη οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα, μετά τη δίωξη της οποίας αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το χθεσινό αυτόφωρο.
Οι ελεγκτές είναι κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος και ο δημοτικός σύμβουλος για ηθική αυτουργία, ενώ οι ιδιοκτήτες για απείθεια και επιπλέον ο συνταξιούχος αστυνομικός για εξύβριση. Παράλληλα, εκκρεμεί και μήνυση των ελεγκτών και του κ. Κιοσέογλου σε βάρος πατέρα και γιου για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση, που εξετάζεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Είναι η πρώτη φορά που ο έλεγχος για παράνομα τραπεζοκαθίσματα και διάφορες παρεμβάσεις από τους καταστηματάρχες, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, παίρνει τέτοιες διαστάσεις. Από τη μία ένας ιδιοκτήτης καταγγέλλει μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος του και από την άλλη οι εκπρόσωποι του δήμου εκφράζουν φόβους ότι πλέον οι ελεγκτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώνουν παραβάσεις. «Η μόνη απαίτηση που έχω είναι ότι στους ελέγχους που γίνονται από δημοτικούς υπαλλήλους να βεβαιώνονται οι παραβάσεις σε όλα τα καταστήματα με δίκαιο τρόπο», ανέφερε στη μήνυσή του ο συνταξιούχος αστυνομικός. «Είναι αναμενόμενη τέτοια αντίδραση, άρχισαν να θορυβούνται», υποστήριξε μιλώντας στη «Μ» ο κ. Κιοσέογλου. «Δεν συμφέρουν οι έλεγχοι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος της πόλης. Αυτό είναι εκφοβισμός και αποτελεί στοίχημα για την πόλη», συμπλήρωσε.

ΦΥΛΛΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Από την πλευρά τους πάντως οι εκπρόσωποι του δήμου υποστηρίζουν πως έχουν απαντήσεις για τις καταγγελίες περί μεροληπτικών ελέγχων. «Μόλις την περασμένη Παρασκευή απ’ όλα τα καταστήματα της συγκεκριμένης σειράς στην Αριστοτέλους κάναμε κατασχέσεις, πού μεροληπτούμε;», διερωτήθηκε ο κ. Κιοσέογλου. Συμπλήρωσε ότι οι τρεις υπάλληλοι-ελεγκτές είχαν εντολή από τον ίδιο να ξεκινήσουν από το συγκεκριμένο κατάστημα, επειδή οι παραβάσεις ήταν κραυγαλέες. «Το πρόγραμμα ήταν να συνεχίσουμε και δίπλα, αλλά δεν μπορούσαμε να το πούμε στον καταστηματάρχη, για να μην ειδοποιηθούν οι ελεγχόμενοι», ανέφερε ένας εκ των ελεγκτών στην κατάθεσή του στην αστυνομία. Όπως είπαν, θα προσκομίσουν στο δικαστήριο όλα τα φύλλα ελέγχου στα καταστήματα που έγιναν στην Αριστοτέλους το προηγούμενο διάστημα και τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν.
Οι δημοτικοί παράγοντες ανέφεραν πως το συγκεκριμένο τμήμα του δήμου από τις αρχές του χρόνου έχει προχωρήσει σε 11.000 ελέγχους, εκ των οποίων οι 3.000 αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και οι υπάλληλοι-ελεγκτές είναι μόλις 19. «Εάν είναι να πηγαίνουμε σε κάθε έλεγχο στα δικαστήρια, πώς θα το κάνουμε;», έλεγαν χθες στις συζητήσεις τους στο δικαστικό μέγαρο, ενόψει του αυτοφώρου.

ΚΕΝΤΡΟ Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις παραβάσεις
Παρά τους ισχυρισμούς πάντως των δημοτικών αρχών ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς, ειδικά στο ιστορικό κέντρο όπου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 800, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Καταστηματάρχες σε κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης και ειδικά στις καθέτους της Τσιμισκή και της Μητροπόλεως έφτασαν σε σημείο να κόψουν ανενόχλητοι δέντρα, για να τοποθετήσουν τις τέντες τους, ενώ μετέτρεψαν τις ζαρντινιέρες του δήμου σε… τραπεζοκαθίσματα.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση με τους συνεχείς ελέγχους είναι πως οι άδειες των καταστημάτων δεν αφαιρούνται, παρά τις ρητές δεσμεύσεις του νόμου, όταν βεβαιώνονται συνεχώς παραβάσεις. Κάτοικοι και περαστικοί που αδυνατούν να περπατήσουν στα πεζοδρόμια του κέντρου έχουν καταγγείλει πολλές φορές ιδιοκτήτες, όμως η κατάσταση παραμένει η ίδια. Και τότε έρχονται καταγγελίες που αφορούν προνομιακή μεταχείριση, ειδικά σε γνωστά καταστήματα του κέντρου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ «Τα νταηλίκια δεν θα περάσουν»

«Πόλεμο θέλουν, πόλεμο θα έχουν» είναι το αυστηρό μήνυμα που στέλνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε όσους καταστηματάρχες συστηματικά παραβιάζουν το νόμο, με αφορμή το απίστευτο περιστατικό με τον Λευτέρη Κιοσέογλου και τους τρεις δημοτικούς υπαλλήλους, που κατέληξαν στο αυτόφωρο έπειτα από ελέγχους που διενήργησαν για την παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κατάστημα της Αριστοτέλους.
Από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη με σκοπό την προβολή της Θεσσαλονίκης στη Σερβία, ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να προετοιμάσουν προτάσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα.
«Υπάρχουν ορισμένοι ελάχιστοι επαγγελματίες που συστηματικά παραβιάζουν τους νόμους και για τα τραπεζοκαθίσματα και για το ωράριο μουσικής και για σειρά άλλων θεμάτων. Αυτά τα νταηλίκια δεν έχουν καμία θέση στη Θεσσαλονίκη. Εάν αυτοί οι λιγοστοί επαγγελματίες θέλουν πόλεμο, πόλεμο θα έχουν», τονίζει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο ΧΑΣΔΑΪ ΚΑΠΟΝ
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να υποκύψει σε τραμπουκισμούς», ξεκαθαρίζει από την πλευρά του και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν. «Πρόκειται για ένα ατυχές και πέρα έως πέρα απαράδεκτο γεγονός. Το κατάστημα ήταν παραβατικό και ασφαλώς από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης δεν επρόκειτο να υπάρξει καμία διακριτική μεταχείριση», σημείωσε ο κ. Καπόν, τονίζοντας ότι «οι τραμπουκισμοί, που ευτυχώς προέρχονται από πολύ μικρή μερίδα καταστηματαρχών, δεν πρόκειται να περάσουν, αφού ο δήμος είναι αποφασισμένος να δράσει με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στα χέρια του, ώστε αφενός να προασπιστεί το δημόσιο χώρο, αφετέρου να εξασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου».
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμά Ψαρρά το ζήτημα που ανέκυψε με την περιπέτεια του Λευτέρη Κιοσέογλου και των τριών δημοτικών υπαλλήλων θα συζητηθεί εκτενώς τόσο στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όσο και στην εκτελεστική επιτροπή, ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την περαιτέρω θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών, που απλώς κάνουν τη δουλειά τους.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το περιστατικό με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα Δημόσιας Τάξης και τους ελεγκτές του δήμου Θεσσαλονίκης καταδικάζουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Για απύθμενο θράσος εκ μέρους μερίδας των καταστηματαρχών κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. «Εδώ πρόκειται για έναν κλεφτοπόλεμο μεταξύ δήμου και καταστηματαρχών. Ο δήμος ασφαλώς και έχει την υποχρέωση να κάνει ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα και μάλιστα πολύ αυστηρούς. Δυστυχώς ορισμένοι καταστηματάρχες έχουν κανιβαλίσει την πόλη στο όνομα του ότι πρέπει να δουλέψουν. Το πρόβλημα με τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα είναι τόσο έντονο, που πλέον σχεδόν έχει καταργηθεί η έννοια του πεζοδρομίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταφίδης.
«Υπάρχουν περιοχές τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες, όπου η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα ξεπερνά κάθε όριο. Ο κανονισμός που έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό πρέπει να εφαρμόζεται. Ασφαλώς και πρέπει τα καταστήματα να μπορούν να δουλέψουν, αλλά την ίδια ώρα δεν πρέπει να προκαλούνται προβλήματα στη διέλευση των πεζών», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Δελής.
«Αυτοί που στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την αυτόφωρη διαδικασία είναι όσοι -έχοντας τοποθετήσει όχι μόνον τραπεζοκαθίσματα αλλά και μόνιμες κατασκευές- αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιωτικό, όσοι παρακωλύουν την κίνηση των πεζών και όσοι παρεμποδίζουν ακόμη και τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης», παρατήρησε και η επικεφαλής του συνδυασμού «Γειτονιές σε Δράση» Ελεάννα Ιωαννίδου.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξάλλου στο πλαίσιο των ελέγχων του σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει απευθύνει έκκληση προς τους επιχειρηματίες να κατανοήσουν το πρόβλημα, να φροντίσουν να τηρούν τους κανόνες που αφορούν τα τραπεζοκαθίσματα, ώστε να μην είναι άναρχη η ανάπτυξή τους, αλλά και να απομακρύνουν, εάν και εφόσον υπάρχουν, τις παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΖΟΥΚΑ