Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Σε χορό κινητοποιήσεων

Με συντονισμένες δράσεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, στις τράπεζες και στις εφορίες σε όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν οι αγρότες για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η αρχή των κινητοποιήσεων θα γίνει το Σάββατο με συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και θα ακολουθήσει ένα θερμό δίμηνο. Στις αρχές του νέου έτους οι αγρότες θα επανεξετάσουν τη στάση τους και δεν αποκλείεται περί τα μέσα Ιανουαρίου να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους, όπως κάνουν κάθε χρόνο.
Το στίγμα των κινητοποιήσεων δόθηκε εδώ και ένα δεκαήμερο στη Λάρισα σε σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που είχαν στηθεί πέρυσι σε όλη την Ελλάδα και μέχρι χθες οι αγρότες οργανώνονταν κατά τόπους για μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Αντιδρούν κυρίως στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία, όπως υποστηρίζουν, σε βάθος χρόνου θα μειώσει περίπου 40% το ποσό των ενισχύσεων που λαμβάνουν σήμερα, θέτει νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες και διατηρεί αποσυνδεδεμένη την ενίσχυση από την παραγωγή. Επίσης τονίζουν ότι η φορολόγησή τους από φέτος με 13% από το πρώτο ευρώ, τα χαράτσια και ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι πολύ χαμηλές τιμές ειδικά σε βασικά προϊόντα μειώνουν δραστικά το αγροτικό εισόδημα και οδηγούν χιλιάδες στη φτώχεια και τον αφανισμό.
Εκτός από τη σαββατιάτικη διαμαρτυρία το Νοέμβριο σε όλη τη χώρα θα οργανωθεί πανελλαδική ημέρα δράσης εναντίον των κατασχέσεων σπιτιών και χωραφιών για ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και για τα κόκκινα δάνεια, καθώς και διαδηλώσεις στις εφορίες για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Το Δεκέμβριο θα υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση με αποκλεισμό και καταλήψεις των γραφείων του ΕΛΓΑ με αίτημα την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του. Ειδικότερα η Παναγροτική Συσπείρωση ζητά “ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, που θα καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια και της ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς”.