Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Θεωρία περί τσουνάμι που χτύπησε την Αμφίπολη


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Ν.ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Ένα ακόμη σενάριο για το τι μπορεί να συνέβη στην Αμφίπολη και για το αν ο τύμβος Καστά έχει συληθεί ή όχι έρχονται να προσθέσουν οι δηλώσεις του χημικού μηχανικού και συντηρητή αρχαιοτήτων, Νίκου Μπελογιάννη.


Σε δηλώσεις του στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ο πρώην επικεφαλής του “Κέντρου Λίθου” του Υπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζει ότι οι μεγάλες ποσότητες χώματος που βρίσκονται στο μνημείο οφείλονται σε πλημμύρα της κοίτης του ποταμού Στρυμόνα που προκλήθηκε από τσουνάμι λόγω ισχυρού σεισμού, ενώ η παρουσία της κεφαλής της σφίγγας πίσω από τους δυο τοίχους σφράγισης δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα βανδαλισμού του μνημείου ή και κάποιου άλλου φυσικού φαινομένου.
«Αυτό που φαινόταν ήταν η λίμνη Κερκινίτιδα να γλείφει τα όρια του λόφου. και ο στρυμονας να περνάει μεσα από τη λίμνη και να βγαίνει μετά στην κατηφόρα προς τη θάλασσα (...) Ο Στρυμόνας ήταν στην κοίτη είναι τώρα και η Κερκινίτιδα ήταν ένα παρακλάδι του», σημείωσε.
Ο κ.Μπελογιάννης υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση του μνημείου οφείλεται σε μία ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε το 597 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Μαυρικίου με επίκεντρο την Αμφίπολη. Ο σεισμός, όπως υπογράμμισε, άλλαξε την κοίτη του Στρυμόνα και πλημμύρισε ολόκληρη την περιοχή.
«Ο τάφος πρέπει να υπήρχανε χρονιές ή δεκαετίες που ήταν ολόκληρος κάτω από το νερό, χρονιές που αποσύρονταν τα νερά και ήταν ο μισός βυθισμένος οπότε η άμμος και η λάσπη μπορούσαν να μπαίνουν άνετα και να γεμίζουν τον τάφο. Και είναι και ο μόνος τρόπος να ερμηνεύσουμε γιατί ήταν μέχρι πάνω η άμμος», είπε.
«Ολα τα γλυπτά που είναι ψηλά είναι πάρα πολύ διαβρωμένα. Όσα είναιχαμηλά είναι σχεδόν ακέραια. Για παράδειγμα οι Καρυάτιδες τα πρόσωπά τους είναι χάλια, παρακάτω όμως σώζονται όλες οι λεπτομέρειες. Οι Σφίγγες είναι διαβρωμένες, το κεφάλι της Σφίγγας που ήταν κάτω κάτω είναι σε άριστη κατάσταση», πρόσθεσε.
Οσο για την τυμβωρυχία, ο κ.Μπελογιάννης είπε: Όπως ήταν διαμορφωμένος ο τάφος, οι τυμβωρύχοι μπορούσαν να μπαινοβγαίνουν χωρίς πρόβλημα. Άμα έσπαγαν την πόρτα ή αν μπαίναν από πάνω ή έσπαγαν την πόρτα για να μπουν. Και επί των εποχών του χριστιανικού φανατισμού που ήταν επί θεοδοσίου Α, Θεοδοσίου Β' και Ιουστινιανού πρέπει να χτίστηκαν οι τοίχοι (σφράγισης)».




"Εθνος"