Το σπίτι του Μ. Λουντέμη είχε κριθεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές ακόμα της δεκαετίας του ’80.
Η γραφειοκρατία όμως και η αδιαφορία της Πολιτείας άφησαν το κτήριο να καταρρέει σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου.
Πρόκειται για ένα παλιό θέμα που η ασυμφωνία των κληρονόμων το κάνει να χρονίζει με ορατό πλέον τον κίνδυνο το σπίτι να κινδυνεύει να καταπέσει. Καύχημα του Εξαπλατάνου αλλά και της χώρας, ο λογοτέχνης Δημήτρης Βαλασιάδης πήρε το ψευδώνυμο Μενέλαος Λουντέμης από τον παραπόταμο του Άνω Λουδία που περνάει έξω από τον Εξαπλάτανο.
Σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωριού, στην οδό Μενέλαου Λουντέμη βρίσκεται το σπίτι όπου εγκαταστάθηκε το 1928 η οικογένεια του έφηβου τότε και μετέπειτα συγγραφέα. Πρόκειται για αρχοντικό από την εποχή της τουρκοκρατίας χωρίς κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία με ιδιαίτερο όμως συμβολικό και συναισθηματικό βάρος, αφού σ’ αυτό μεγάλωσε και έζησε ο λογοτέχνης. Το σπίτι αυτό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς όμως να έχει αναπαλαιωθεί μέχρι σήμερα.
«Όταν λοιπόν ο Εξαπλάτανος ορίστηκε έδρα Δήμου, θεώρησα ότι θα γίνονταν και πιο ουσιαστικές ενέργειες τόσο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμος, νομαρχία, Υπουργείο Πολιτισμού) όσο και από την πλευρά των κληρονόμων. Όπως ανέφερα και παραπάνω από την ημέρα που επαναδραστηριοποιήθηκε ο Σύλλογος στις 13 Μαρτίου του 2011 και τυγχάνει να είμαι πρόεδρός του, έδειξα από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον για το σπίτι του λογοτέχνη.» αναφέρει σε άρθρο του ο Φώτης Αραμπατζής προέδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλατάνου ''Μ.Λουντέμης” ο οποίος σημειώνει στο ίδιο άρθρο τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κληρονόμων του σπουδαίου Ελληνα λογοτέχνη.
seleo.gr