Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Φτηνό ψωμί σε 230.000 άνεργους και πολύτεκνους


Φτηνό ψωμί και όλα τα παραγόμενα είδη από τους αρτοποιούς θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν περίπου 230.000 πολίτες στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Η διάθεση εκπτωτικών κουπονιών στους δικαιούχους θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί στους υπόλοιπους έξι νομούς της περιφέρειας.
Πρόκειται για τη δράση «Γείτονες», την οποία προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τα σωματεία αρτοποιών των επτά περιφερειακών ενοτήτων. Δικαιούχοι είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες θα μπορούν να προμηθεύονται το ημερήσιο κουπόνι τους από τις κατά τόπους υπηρεσίες Πρόνοιας, αλλά και τους συλλόγους στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι.
Το πρόγραμμα επρόκειτο να αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο., όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Φάνης Παππάς, σημειώθηκε καθυστέρηση στην εκτύπωση των κουπονιών, τα οποία όμως αναμένεται να τα παραλάβει η περιφέρεια από σήμερα ή τις επόμενες ημέρες. «Αναλάβαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και τρέχουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες. Οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται η δράση θα μπορούν παραλάβουν τα κουπόνια τους για το ψωμί και τα είδη αρτοποιείου το αργότερα ώς τα τέλη της εβδομάδας» τόνισε ο κ. Παππάς
Η πρωτοβουλία της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία σκοπεύει να προωθήσει και άλλες ανάλογες δράσεις για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, εντάσσεται στο πλαίσιο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής της, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την επόμενη πενταετία. «Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε όσο γίνεται τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην Κεντρική Μακεδονία, που συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση» ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης. Σημείωσε ακόμα πως η συγκεκριμένη κοινωνική δράση αντανακλά την ουσιαστική έννοια του όρου «Γείτονες», καθώς οι αρτοποιοί θα παρέχουν παραγόμενα προϊόντα υψηλής ποιότητας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους κλάδους επαγγελματιών.

Έκπτωση 20% σε όλα τα είδη αρτοποιείου
Οι 230.000 δικαιούχοι της δράσης «Γείτονες», μετά την παραλαβή των ειδικών κουπονιών, θα μπορούν να τα εξαργυρώνουν από τα συνολικά 1.500 αρτοποιεία σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία που δήλωσαν συμμετοχή.
Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Παππάς, τα αρτοποιεία αυτά θα φέρουν το ειδικό σήμα στη βιτρίνα τους, ενώ οι περίπου 200.000 άνεργοι, οι 30.000 πολύτεκνοι και οι 10.000 μονογονεϊκές οικογένειες στην Κεντρική Μακεδονία θα αποκτήσουν το ειδικό μπλοκ με τα 26 εκπτωτικά κουπόνια για κάθε μήνα (ένα για κάθε μια από τις εργάσιμες μέρες των αρτοποιείων). Με αυτά θα αγοράζουν με έκπτωση 20% όχι μόνο το ψωμί, αλλά όλα τα παραγόμενα είδη από τους αρτοποιούς (κουλούρια, μπισκότα, γλυκίσματα κτλ.).
«Η δράση ‘Γείτονες’ αποτελεί μια κίνηση αλληλεγγύης των Σωματείων Αρτοποιών Κεντρικής Μακεδονίας και της περιφέρειας. Βασική αρχή μας αποτελεί να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας» αναφέρει από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στηρίζει τη σύμπραξη δημόσιας διοίκησης και ιδιωτικών φορέων, προκειμένου να στηριχθούν εκείνοι που δοκιμάζονται. «Οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο κέρδη και λογιστικές πράξεις. Οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι και πρέπει να είναι και κοινωνικά υπεύθυνες. Αυτή λοιπόν η στάση μάς επιτρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον του τόπου μας», σημειώνει ο περιφερειάρχης.

Διασφαλίζονται οι πραγματικοί δικαιούχοι
Από τις επόμενες μέρες, οι δικαιούχοι της έκπτωσης θα μπορούν να παραλάβουν το μπλοκ με τα 26 κουπόνια από τις κατά τόπους διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, καθώς και από τους τοπικούς συλλόγους πολυτέκνων.
Με αυτόν τον τρόπο, την κατοχή του μπλοκ και την απόδοση του κουπονιού στο αρτοποιείο με το αναγνωρισμένο σήμα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει ότι το όφελος θα λαμβάνουν απευθείας οι δικαιούχοι. Η κοινωνική δράση «Γείτονες» θα διαρκέσει σε πρώτη φάση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, ώστε να καλυφθεί και η περίοδος των εορτών, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και το 2015.
Αναφερόμενος στη διάρκεια του προγράμματος αλλά και στην πρόθεση της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να το επεκτείνει, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός κοινωνικού πλέγματος προστασίας και αλληλοβοήθειας για τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. «Όλοι αυτοί που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών, δεν περιμένουν περιγραφή του προβλήματος αλλά συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με πρακτικές ενέργειες που αφορούν την υλοποίηση μέτρων υποστήριξης και ανακούφισης», ανέφερε χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Υπογράμμισε ακόμα ότι η κοινωνική αυτή δράση θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, καθώς η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται, όπως είπε, σε συζητήσεις με επιχειρηματίες και άλλων κλάδων.
Αναφερόμενη στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας, η πρόεδρος των Αρτοποιών Κεντρικής Μακεδονίας Έλσα Κουκουμέρια υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να παραμένουν αμέτοχες απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά πρέπει να κάνουν πράξη τέτοιου είδους κοινωνικές δράσεις.

Συνέχεια των κοινωνικών δράσεων
Η δράση «Γείτονες» εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ρούχων και παιχνιδιών σε παιδιά άπορων οικογενειών, δωροεπιταγές, συγκέντρωση φαρμάκων για τα κοινωνικά ιατρεία κ.ά.
Στόχος μάλιστα της περιφέρειας είναι να διασφαλίσει μέσα από το νέα ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014- 2020) κονδύλια για τη δημιουργία δομών πρόνοιας σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, αφού προηγουμένως καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι γνωστό πόσα κονδύλια και πώς θα κατανεμηθούν στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς, όπως είπε, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η δομή και το περιεχόμενο του νέου προγράμματος, το οποίο, παρότι εντάσσει και το 2014, δεν έχει αρχίσει ακόμα.