Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ψήφος εμπιστοσύνης με 155 «ναι»

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με 155 «ναι», 131 «όχι» και δύο παρών - των ανεξάρτητων Γρηγόρη Ψαριανού και Κατερίνας Μάρκου- η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη μία μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έπειτα από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Ψήφισαν 288 βουλευτές, καθώς οι 12 απουσίαζαν.
Η συζήτηση έκλεισε με τη «μητέρα των μαχών» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό να εξαπολύει μια σφοδρότατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για τη στάση του έναντι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα έναντι της κοινωνίας και των πολιτών, κατηγορώντας τον ότι ασκεί ιδεολογική τρομοκρατία και λασπολογεί.

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι από τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει ότι είναι ματαιότητα κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, παρόλ' αυτά κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές και θα ακύρωναν την πορεία που έχει γίνει».

«Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω», τόνισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για την ανάπτυξη που επιστρέφει μετά από έξι χρόνια ύφεσης και για τη μείωση της ανεργίας και του χρέους σταδιακά.

«Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμισι χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο στόχος μας αυτή είναι η στρατηγική μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς και αναφέρθηκε επίσης στις φοροελαφρύνσεις και την αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο και τα ταμεία από 72 σε 100, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Ασκησε σκηρή κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έχει «αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει εναντιωθεί σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

«Ήσασταν αντίθετοι και υπονομευτικοί σε όλα. Αυτό που είπατε προχθές ότι κάναμε ρυθμίσεις σε συμφέροντα είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσπαθείτε να ασκήσετε ιδεολογική τρομοκρατία, κατηγορείτε ανθρώπους, ακόμη και δημοσιογράφους όπως τον Πρετεντέρη. Και μένα μου έχει ασκήσει κριτική αλλά δεν σκέφθηκα ποτέ να κάνω εμπάργκο. Τώρα κάνετε εμπάργκο και σε βουλευτές όπως τον κ. Γεωργιάδη.

» Αποσυνάγωγο της πολιτικής ζωής δεν μπορείτε να τον κάνετε. Σκεφτείτε πόσες φορές δεν ακούστηκαν κατηγορίες από τον δικό σας χώρο για δοσίλογους, κουίσλινγκς μερκελιστές; Πείστε πρώτα κ. Τσίπρα τους δικούς σας. Δεν φοβίζουμε εμείς τον κόσμο για εσάς, εσείς με αυτά που λέτε τρομάζετε τον κόσμο. Έχετε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνεται κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση μην το σκέπτεστε».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ζητώντας εκλογές τώρα προκειμένου στη συνέχεια να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση και προκειμένου νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί για το χρέος.

Ταυτόχρονα είπε ότι «αυτή την ώρα η παρούσα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι αδύναμοι να διαπραγματευτούν, καθώς αμφισβητούνται ακόμη και από το ίδιο το εσωτερικό του εσωτερικού τους» και έστειλε μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία στην οποία τυχόν θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία του.

Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης είναι «η απελπισία μπροστά στα αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο είναι να «κρατήσετε δέσμια τη χώρα για άλλους τέσσερις μήνες». «το βράδυ όμως όλοι θα διαπιστώσουμε ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα είναι πολύ μακριά από τους 180 που χρειάζονται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνισε. «Ούτε με τα κιάλια δεν θα δείτε τον απαιτούμενο αριθμό για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Αμέσως μετά το λόγο ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απάντησε σε έντονο ύφος στον κ.Τσίπρα και με συνεχείς διακοπές από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον. Φοβάται ότι χάνει το παιχνίδι του. Το μνημόνιο. Έβλαψε τον Έλληνα, την εθνική οικονομία και την εθνική υπόθεση. Εκβίασε ανοιχτά τη Βουλή και τους θεσμούς. Προσέβαλε τον Κάρολο Παπούλια και έκανε το ατόπημα να στηρίξει τους εκβιαστικούς υπολογισμούς του στις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Δεν έχετε συμμάχους. Αυτό που έκανε σήμερα, θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό να καταλάβει ποια είναι η στρατηγική επιλογή», τόνισε.

«Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής ήδη φαίνονται αλλά θα γίνουν πιο ορατά στο τέλος της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης», τόνισε, νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρουσίασε στη Βουλή το ολοκληρωμένο σχέδιο επτά σημείων για την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, σε συμφωνία με τους εταίρους και πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ.Βενιζέλος επιτέθηκε στην «αντιμνημονιακή αντιπολίτευση» και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας επί της ουσίας ότι δεν διαθέτουν εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση και επανέλαβε ότι «οι προσπάθειες πέντε ετών μπορούν εύκολα να καταστραφούν σε πέντε μέρες» και ότι «η καταστροφή θα είναι ασύμμετρη».

Η μόνη λύση είναι οι εκλογές και μετά κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συμφωνήσει την αλλαγή της πολιτικής, επιτροπή λογιστικού ελέγχου, διαγραφή του χρέους, βίαιη μείωση των φόρων, σεισάχθεια για τους μικρομεσαίους και διασφάλιση των εθνικών θεμάτων, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση «ημετέρων» με φωτογραφικές τροπολογίες και επιδοτήσεις, για συνεργασία με τους τραπεζίτες για τη νέα τάξη πραγμάτων και την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ υποστήριξε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ομολόγησε εσχάτη προδοσία «αφού στην ουσία είπε πως επέβαλαν ξένοι τη συμφωνία στη χώρα μας». Επικαλούμενος επίσης δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως η κυβέρνηση έχει υπογράψει σύμβαση που επιβάλει «ενισχυμένη επιτήρηση» σε όλους τους δανειζόμενους.

Την ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας από μια κυβέρνηση με προοδευτικό περιεχόμενο και τη δημιουργία ενός πλαισίου εθνικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και την έξοδο της χώρας από τη κρίση, επισήμανε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί αισιοδοξία στον ελληνικό λαό που δεν αντιστοιχεί όμως ούτε με την οικονομική ούτε με την κοινωνική πραγματικότητα και σημείωσε ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι πολιτικές με βαρύ προοδευτικό περιεχόμενο».

«Εμείς δεν επενδύσουμε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Δεν αποδεχόμαστε όμως και την πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία στη φτώχια και στη στασιμότητα. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την πολιτική» σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι αντιπαρατίθενται και ανταγωνίζονται με χαρακτηριστικά εξαχρείωσης. «Η ΝΔ από τη μια χειραγωγεί και υποτάσσει με τη τρομοκρατία και τη θεωρία των δύο άκρων και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγεί με τις χίμαιρες και τις ονειρώξεις», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η κ. Παπαρήγα κατά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το πρόγραμμα του το οποίο όπως είπε είναι σαν την «άχνη στο κουραμπιέ».

Τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρακολουθεί από τα θεωρεία της βουλής και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως επικεφαλής του σχηματισμού «Το Ποτάμι». «Ηρθαμε να ακούσουμε τί πρέπει να αποφεύγουμε, όταν με το καλό μπούμε στη Βουλή» δήλωσε.

"Εθνος"