Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δίκη με… δόσεις


Σε… δόσεις διεξάγεται η δίκη στο αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της εκβίασης που καταγγέλθηκε από τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Μάκη Στεργίου και είχε αποτέλεσμα να συλληφθούν δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του, κατηγορούμενοι ότι εισέπραξαν 5.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Λόγω των αντιδράσεων του ενός εκ των δύο κατηγορουμένων, 49χρονου δημοτικού υπαλλήλου, η διαδικασία χθες διακόπηκε δύο φορές και στην τελευταία το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο κατηγορούμενος εισήχθη εκτάκτως στο ψυχιατρείο! Έτσι η δίκη αναβλήθηκε για το Νοέμβριο, αφού είχαν ήδη καταθέσει τέσσερις μάρτυρες.
Οι δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι συνελήφθησαν στις αρχές του μήνα ύστερα από καταγγελία του επικεφαλής του συνδυασμού τους και εκλεγμένου συμβούλου στον δήμο Θεσσαλονίκης ότι του ζητούσαν χρήματα για ν’ αποσύρουν συκοφαντικές αναρτήσεις από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με την καταγγελία, ζητούσαν αρχικά 120.000 ευρώ και στη συνέχεια συμφώνησαν στις 45.000 ευρώ, αφού όμως ο Μ. Στεργίου είχε καταγγείλει τις απαιτήσεις τους στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. Ύστερα από συντονισμό με αστυνομικούς, συνελήφθη ο 47χρονος που ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό και παρέλαβε 5.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα και στη συνέχεια ο 49χρονος.
Χθες στο δικαστήριο κατέθεσε ο καταγγέλλων, περιγράφοντας όσα συνέβησαν με τις απαιτήσεις του μέλους του συνδυασμού του. “Μου έκανε τη ζωή κόλαση. Έγραφε στο ίντερνετ ότι είμαι πολιτικό λαμόγιο και τα έστελνε σε όλο τον περίγυρό μου”, τόνισε αναφερόμενος στον 49χρονο. Διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε συμφωνία μαζί του να παραιτηθεί έπειτα τρία χρόνια, μαζί και άλλοι τέσσερις σύμβουλοι, προκειμένου ο δημοτικός υπάλληλος να καταλάβει τη μοναδική έδρα που πήρε ο συνδυασμός στις δημοτικές εκλογές. “Αυτά που ζητούσε τα άκουγαν σε ανοιχτή ακρόαση οκτώ αστυνομικοί των εσωτερικών υποθέσεων”, κατέληξε ο κ. Στεργίου, υποστηρίζοντας πάντως ότι ο 47χρονος κατηγορούμενος δεν φαίνεται να έχει ανάμειξη.
Στο ίδιο επίπεδο κυμάνθηκε και η κατάθεση του τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του καταγγέλλοντα, ο οποίος ανέφερε πως ήταν ο πρώτος που δέχτηκε κρούση για τα χρήματα και συναντήθηκε με τον δημοτικό υπάλληλο.

Διαρκείς αντιδράσεις
Στο ακροατήριο του αυτοφώρου παρατηρήθηκε ένταση λόγω των αντιδράσεων του 49χρονου, ο οποίος διέκοπτε συνεχώς συνηγόρους και μάρτυρες, παρά τις επισημάνσεις του δικαστηρίου. Μάλιστα, λόγω των αντιδράσεων αρχικά διακόπηκε μία φορά η δίκη και συνεχίστηκε νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος εξακολουθούσε να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο, υποστηρίζοντας ότι έχει στοιχεία περί του αντιθέτου, με συνέπεια η δίκη να διακοπεί για δεύτερη φορά.
Κατά τη διάρκεια της διακοπής, παράγοντες της δίκης είδαν τον κατηγορούμενο να φωνάζει και στη συνέχεια να σωριάζεται στο έδαφος. Η σύζυγός του, όταν επανήλθε το δικαστήριο, ενημέρωσε πως εισήχθη εκτάκτως στο ψυχιατρείο και η δίκη αναβλήθηκε για το Νοέμβριο.