Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Δήλωση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Λίτσας Αμμανατίδου για το τέλος της λίμνης Κορώνεια

Η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη δραματική εξέλιξη που παρουσιάζει η προστατευόμενη λίμνη Κορώνεια το τελευταίο διάστημα:
«Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε όλο και συχνότερα εικόνες από τη λίμνη – η καλύτερα από την πρώην λίμνη- Κορώνεια. Μετά από δέκα και πλέον χρόνια συζήτησης για τη σωτηρία της, φαίνεται πως βρισκόμαστε πολύ κοντά να τοποθετήσουμε την ταφόπλακα της και μάλιστα – ειρωνεία της τύχης – τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να δούμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας να αφαιρεί ως Indiana Jones μια άλλη - πραγματική - ταφόπλακα από τον μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης. Δεν είναι πολύ μακρινή η εποχή που βλέπαμε τον τότε νομάρχη κ. Ψωμιάδη σε τηλεοπτικές εκπομπές να κομπορρημονεί και να υπόσχεται τη σωτηρία της λίμνης που τότε ακόμα ψυχορραγούσε και σήμερα παρουσιάζει εικόνα στέπας. 

Η αποτυχία στην επιχείρηση της διάσωσης του οικοσυστήματος της Κορώνειας δεν οφείλεται στην ανικανότητα ή μη ενός νομάρχη ή ενός κρατικού αξιωματούχου. Οφείλεται στην αποτυχία ενός κράτους και μιας σειράς κυβερνήσεων να οργανώσουν τις πρωτογενείς και δευτερογενείς δραστηριότητες στην περιοχή με τρόπο που να μην καταστρέφει το εύθραυστο - και γι’ αυτό προστατευόμενο – περιβάλλον της λίμνης. Η ρύπανση από βιομηχανικά και αστικά λύματα και η υπεράντληση των υδάτων οδήγησαν στην καταστροφή της λίμνης. Αυτό το ξέρουμε κι εμείς οι μη ειδικοί. Σε μεγάλο βαθμό και οι δύο αυτοί παράγοντες θα περιορίζονταν, αν εφαρμοζόταν η κείμενη νομοθεσία. Αυτό όμως δεν ανήκει στο μοντέλο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ούτε στην πολιτική πρακτική και ηθική των εκπροσώπων τους στις τοπικές αρχές.
Οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή της Κορώνειας και οδηγούν και την ελληνική κοινωνία προς την ίδια κατεύθυνση, είναι εμφανείς και στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός χειρίστηκε επικοινωνιακά τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης. Απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, άγνοια, εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και προσπάθεια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.
Αυτήν την παράσταση την έχουμε ξαναδεί. Ξέρουμε και την κατάληξή της. Για να μην έχει η χώρα το τέλος της Κορώνειας πρέπει να διώξουμε αυτούς που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία.».

«Ε.Ν» τι γίνεται με την παλιά πρόταση για εκτροπή του Στρυμόνα προς την λίμνη Κορώνεια;