Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Πώς 10 δευτερόλεπτα μπορούν να σώσουν ζωές από ένα σεισμό

Δέκα δευτερόλεπτα θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή σας. Αυτό είναι το μήνυμα των ερευνητών που αναπτύσσουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης επικείμενης σεισμικής δόνησης στην Καλιφόρνια.

Στόχος του προγράμματος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ(USGS) που συνεργάζεται με διάφορα πανεπιστήμια στην Καλιφόρνια, είναι να ειδοποιεί -έστω και 10 δευτερόλεπτα νωρίτερα- τους πολίτες ότι πρόκειται να «χτυπήσει» ο εγκέλαδος. Και αυτό είναι δυνατόν να λειτουργήσει, καθώς ειδικοί αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύουν το πρωτεύον κύμα της σεισμικής εκδήλωσης και στη συνέχεια να στέλνουν σχετικές ειδοποιήσεις κάποια δευτερόλεπτα έως και ένα λεπτό νωρίτερα.

Για τους επιστήμονες αυτό το χρονικό διάστημα, μπορεί να ακούγεται ελάχιστο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο καθώς μέσα σε αυτά τα δευτερόλεπτα μπορούν να σωθούν ζωές, καθώς είναι αρκετά για να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Για παράδειγμα, αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να ειδοποιηθούν νοσοκομεία και να «προετοιμαστούν» γιατροί και ασθενείς ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως τα τρένα που κινούνται με αυξημένη ταχύτητα, ώστε να αποφευχθεί ένας εκτροχιασμός.

Το σύστημα τέθηκε σε δοκιμασία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οπότε και μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Καλιφόρνια, στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα έξι δευτερόλεπτα νωρίτερα.

Ανάλογες τεχνολογίες λειτουργούν ήδη σε Ιαπωνία και Μεξικό, περιοχές οι οποίες πλήττονται πολύ συχνά από σεισμούς.

 protothema.gr