Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Σε λειτουργία ξανά οι μονάδες. Συνεχίζουμε τον αγώνα με άλλες μορφές κινητοποιήσεων, τονίζει η ΓΕΝΟΠ. Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αντιπολίτευση για την ιδιωτικοποίηση.
Στα πόστα τους επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε σχετική ανακοίνωση.
Η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ότι η τελευταία 48ωρη απεργί ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα και καλεί την ΓΣΕΕ και τους φορείς της χώρας για από κοινού πρωτοβουλίες για την ανατροπή των κυβερνητικών αποφάσεων.
Όπως αναφέρει το συνδικάτο: «Ο Αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση τη χώρας βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης.
Ο αγώνας μας πήρε πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Απευθύνουμε κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης.
Η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών ξεπερνάει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, είναι υπόθεση του Ελληνικού λαού, καθήκον και υποχρέωση να προστατευτεί η Δημοκρατία.
Το δρομολόγιο της κυβέρνησης είναι σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση που τορπιλίζει – υπονομεύει το θεσμό του Δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος.
Στα πλαίσια αυτά η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των σωματείων μελών ολοκληρώνεται σήμερα 6/7/2014 τα μεσάνυχτα».
Μετά τη λήξη της απεργίας, αποκαθίσταται σταδιακά το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, μετά την επίταξη.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ. Με τα δεδομένα αυτά η ζήτηση ρεύματος καλύπτεται πλήρως χωρίς να υπάρχει ανάγκη περικοπών.
Επιδόθηκαν τα φύλλα επιστράτευσης
Τα φύλλα πολιτικής επιστράτευσης έφθασαν την Κυριακή το μεσημέρι στους παραλήπτες τους.
Στα πόστα τους επέστρεψαν πρώτοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία μετά την επίδοση των ατομικών φύλλων επίταξης. Μόνο έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς διοργανθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και σύμφωνα με πρόεδρο του Σωματείου «Σπάρτακος», Γιώργο Αδαμίδη,υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσουν να σταματήσουν τους εργαζόμενους που έχουν επιταχθεί να επιστρέψουν στη δουλειά τους. «Κάτι τέτοιο όμως είναι παράνομο και οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν»« ανέφερε ο κ.Αδαμίδης διευκρινίζοντας ότι αναμένεται σταδιακά η πλήρης λειτουργία όλων των μονάδων.
Το μέτωπο με την αντιπολίτευση
Το διπλό μέτωπο που έχει ανοίξει εδώ και μέρες η κυβέρνηση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη μία και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ από την άλλη, από χθες, με την επιστράτευση των εργαζομένων της Επιχείρησης, έλαβε χαρακτηριστικά ακραίας αντιπαράθεσης.
Η κυβερνητική πρωτοβουλία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από την πρώτη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αποφασισμένος να εφαρμόσει το «δόγμα της πυγμής», εκτιμώντας ότι θα ήταν αδιανόητο η κυβέρνησή του να κοιτάζει αμέτοχη και απαθής τηνδιαμορφωθείσα κατάσταση για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την οικονομία στις διάφορες μορφές της (τουρισμός, επιχειρήσεις κ.α.).
«Θα ήταν εκ μέρους της κυβέρνησης παράλειψη καθήκοντος να μην κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλάξει τις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που ξεκαθάρισε ότι «έχει εξαντληθεί ο διάλογος, έχουν εξηγηθεί τα πάντα, δεν υπήρξε κανένα σκοτεινό σημείο και πρέπει να γίνονται σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η απεργία της ΔΕΗ ήταν πολιτικά υποκινούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι χρησιμοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι και η επιχείρηση ως όχημα για μικροκομματικά παιχνίδια της Κουμουνδούρου.
«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου σχετικά με την πολιτική κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει πως «η απόφαση για πολιτική επιστράτευση ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού».Εν τω μεταξύ, σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, που, όπως υποστηρίζει, φέρουν ακέραια την ευθύνη. «Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τόσο δια του εκπροσώπου τους Τέρενς Κουίκ όσο και μέσω των δύο κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων Ραχήλ Μακρή και Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ζητούσαν την άμεση απόσυρση του αντεθνικού νομοσχεδίου με τον τίτλο «Μικρή ΔΕΗ», τονίζοντας ότι «ο αγώνας μας συνεχίζεται».
Την άποψη ότι «δεν λύνονται τα προβλήματα με «αποφασίσομεν και διατάσσομεν» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη 'μικρή ΔΕΗ' συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας».
Τέλος, η Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνει την άρνησή της «στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και της ελληνικής ενέργειας, απαιτώντας άμεση εθνικοποίηση όλων των ενεργειακών μας πηγών».