Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Πρώτη στη φτώχεια η Μακεδονία

Ραγδαία επιδείνωση σημείωσαν τα τελευταία χρόνια οι δείκτες φτώχειας σε ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η κρίση συμπίεσε τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων πλέον ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.


Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Αρνητικό ρεκόρ στο νομό Θεσσαλονίκης καταγράφουν οι περιοχές των δυτικών συνοικιών, όπου τα εισοδήματα των περισσότερων είναι χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο.
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το 2009 στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μόνον μία περιοχή, ο Ασκός στο δήμο Λαγκαδά, οι κάτοικοι της οποίας ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 2012 προστέθηκαν άλλες δέκα.
Την ίδια χρονιά η κρίση δεν είχε αγγίξει τους κατοίκους της Χαλκιδικής και της Πιερίας, ωστόσο το 2012 οι κάτοικοι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα, με τα εισοδήματα να είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Τα στοιχεία για τους δείκτες φτώχειας στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας για την περίοδο 2009-2012 αποκαλύπτει το “Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020”, το οποίο παρουσιάστηκε από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Τα στοιχεία, που προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αξιολογήθηκαν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία ο πληθυσμός της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας (ζει με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας) έχει πολλαπλασιαστεί την τετραετία 2009-2012, με το όριο του ετήσιου εισοδήματος για το 2009 να είναι 10.437 ευρώ και για το 2012 11.986.

ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η πιο φτωχή περιοχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2012 ήταν η Ειρηνούπολη στην Ημαθία, ενώ το 2009 ο Ασκός στο δήμο Λαγκαδά. Αντίθετα οι πλουσιότερες περιοχές και τις δύο χρονιές βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και είναι οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη.
Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2009 κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονταν οι κάτοικοι του Ασκού, το 2012 ραγδαία επιδείνωση σημείωσε η φτώχεια στο Σοχό και την Ξυλόπολη του δήμου Λαγκαδά, στην Ασπροβάλτα, στα Λαγκαδίκια και στο Σταυρό του δήμου Βόλβης. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης το 2009 στις φτωχές περιοχές περιλαμβάνονται μικρές υποενότητες του κεντρικού δήμου, όπως η Τριανδρία, οι δήμοι Αμπελοκήπων, Ευόσμου-Κορδελιού, Συκεών-Νεάπολης. Το 2012 προστέθηκαν συνοικίες στον Άγιο Παύλο, την Ευκαρπία, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμαριά, τη Σταυρούπολη, την Πολίχνη και ολόκληρος ο πρώην δήμος Μενεμένης. Από την άλλη οι πιο πλούσιες περιοχές του νομού τόσο το 2009 όσο και το 2012 είναι η Πυλαία, το Πανόραμα, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Καλαμαριά.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η εικόνα της φτώχειας είναι αποκαλυπτική και στις υπόλοιπες έξι περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

* Στην Ημαθία τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2009 οι περιοχές που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν η Ειρηνούπολη, η Μελίκη και ο Κοπανός, ενώ το 2012 προστέθηκαν το Μακροχώρι και η περιοχή του Σ.Σ. Πλατέος. Αντίθετα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Βέροιας, που αποτελεί και την έδρα του νομού, εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα.

* Στο Κιλκίς η ευρύτερη περιοχή του Σ.Σ. Μουριών (ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο δήμο Κιλκίς) είναι η μόνη που βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2009, παραμένοντας στην ίδια κατάσταση μέχρι το 2012. Επιπλέον το 2012 η φτώχεια έπληξε και τις περιοχές του Κεντρικού και της Βάθης, της Ειδομένης και του Ευρωπού. Πλουσιότερη περιοχή στο νομό καταγράφεται μόνον η πόλη του Κιλκίς.

* Στην Πέλλα το 2009 οι κάτοικοι των περιοχών της Κρύας Βρύσης (Δ. Πέλλας), της Φούστανης και του Εξαπλάτανου (Δ. Αλμωπίας) ήταν αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ το 2012 προστέθηκαν η Άρνισσα (δήμος Έδεσσας), η Σκύδρα και η Καρυώτισσα (δήμος Πέλλας).
Οι πλουσιότερες περιοχές στον ίδιο νομό και για τα δύο έτη αναφοράς είναι η Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

* Στην Πιερία το 2009 καμία περιοχή δεν ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας, ωστόσο η οικονομική κρίση επέφερε μεγάλο πλήγμα μειώνοντας τα εισοδήματα. Το 2012 ο Κορινός, το Κίτρος, η Μεθώνη και ο Κολινδρός εντάχθηκαν στη λίστα με τις περιοχές που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πλουσιότερες το 2009 και το 2012 εμφανίζονται μόνον το Λιτόχωρο και η Κατερίνη.

* Στις Σέρρες πολλές είναι οι περιοχές οι κάτοικοι των οποίων έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα και το 2009 και το 2012. Πρόκειται για τις Δράβησκο, Πρώτη, Πεντάπολη, Χρυσό, Στρυμονικό, Ηράκλεια, Γάζωρο, Κ. Πορρόια, Ν. Πετρίτσι, Μαυροθάλασσα, Ν. Σκοπό, Ροδολίβος, Αλιστράτη, Σ.Σ. Αγγίστης και Ροδόπολη.
Ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα εμφάνισαν μόνον οι κάτοικοι στην πόλη των Σερρών.

* Η Χαλκιδική είναι η δεύτερη μετά την Πιερία που το 2009 δεν είχε καμία περιοχή με κατοίκους κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο το 2012 σε αυτήν την κατάσταση βρέθηκαν το Πευκοχώρι και η Συκιά. Αντίθετα στο Στρατώνι και τον Πολύγυρο οι κάτοικοι εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα το 2009 και το 2012.