Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΠΘ Γύρισαν την πλάτη στο 18χρονο Αργύρη

Στην αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας και των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ σκοντάφτει το όνειρο του τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή να σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου.

Του ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

Πέρασαν πέντε μήνες από τον περασμένο Φεβρουάριο που το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, χωρίς στο διάστημα αυτό να γίνει το παραμικρό, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που υπήρχαν, γραφειοκρατικά και ουσιαστικά, προκειμένου ο 18χρονος, απόφοιτος πλέον του λυκείου Πεύκων, να σπουδάσει Φυσική στην πόλη στην οποία διαμένει με την πενταμελή οικογένειά του. Ακόμη και η παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας δεν στάθηκε αρκετή, για να συγκινήσει τους αρμοδίους.
Πριν από περίπου έναν χρόνο ο μαθητής υπέβαλε αίτημα προς το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, προκειμένου να διερευνήσει εάν θα γίνει δεκτός την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015. Από το πανεπιστήμιο του απάντησαν ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτός, καθώς ο εσωτερικός κανονισμός της Σχολής Θετικών Επιστημών δεν επιτρέπει να φοιτούν σε αυτή άτομα με ολική κινητική αναπηρία και στα άνω δύο άκρα ή άτομα με πρόβλημα ολικής τύφλωσης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια τον περασμένο Φεβρουάριο έπειτα από υπόμνημα το οποίο απέστειλε προς τον τότε υπουργό Παιδείας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε ο μαθητής να γίνει δεκτός στο ΑΠΘ. Η περίπτωση του Αργύρη συγκίνησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος κάλεσε το μαθητή και τους γονείς του στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση, που έγινε στις 26 Φεβρουαρίου, είχε παραστεί και ο τότε υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με τον πατέρα του μαθητή Σωτήρη Κουμτζή δεσμεύτηκε πως σε μία εβδομάδα το θέμα θα έχει λυθεί. Ο κ. Αρβανιτόπουλος υποσχέθηκε ενώπιον του ΠτΔ ότι θα φροντίσει, ώστε το ΑΠΘ να διαθέσει καθηγητή για τη φοίτηση του Αργύρη. Εναλλακτικά συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα παρακαμπτόταν το εμπόδιο του εσωτερικού κανονισμού. Όμως η υπόσχεση του κ. Αρβανιτόπουλου έμεινε στα λόγια. Παρά το επανειλημμένο ενδιαφέρον της Προεδρίας της Δημοκρατίας η υπόθεση δεν προχώρησε. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πατέρας του παιδιού, την ίδια αδιαφορία συνάντησε και από τη γραμματεία του νέου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ
Κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον δεν επέδειξε το ΑΠΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής Κώστας Χρυσάφης με επιστολή του προς τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο ζήτησε να αλλάξει ο εσωτερικός κανονισμός της σχολής Θετικών Επιστημών, ώστε να μπορεί να γίνει δεκτός ο μαθητής. Επιπλέον ζήτησε από την πρυτανεία να μεριμνήσει, ώστε να αποκτήσει το τμήμα Φυσικής τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη φοίτηση του τυφλού μαθητή. Η πρυτανεία όμως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αδιαφόρησε.
Στην υπόθεση παρενέβη και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. Ο Σίμος Δανιηλίδης με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο ζητά την παρέμβασή του, ώστε να λυθεί το ζήτημα. Στην ίδια επιστολή επικρίνει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως και τον πρύτανη του ΑΠΘ για την αδιαφορία τους.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ
Όπως εξηγεί ο πατέρας του παιδιού Σωτήρης Κουμτζής, “τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει απελπιστικά. Ο Αργύρης θα πρέπει ώς τις αρχές Σεπτεμβρίου να ξέρει εάν μπορεί ή όχι να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη”. Ο κ. Κουμτζής διερωτάται με παράπονο γιατί άλλα τμήματα Φυσικής, όπως το Αθηνών, από το οποίο έχει ήδη αποφοιτήσει ένας ολικά τυφλός, καθώς και των Ιωαννίνων, δέχονται ολικά τυφλούς και δεν τους δέχεται το ΑΠΘ.
Ο 17χρονος Αργύρης είναι το ένα από τα πέντε μέλη της οικογένειας, της οποίας σοβαρά προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν επίσης οι δύο γονείς και το ένα από τα υπόλοιπα δύο αδέλφια του. Από την ηλικία των 10 ετών ο Αργύρης κατέκτησε σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ενώ φέτος κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τυφλών ανδρών σκακιστών και την ένατη στο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων.